Avrupa

'Demir Leydi' yaşamını yitirdi

1979-1990 yılları arasında İngiltere Başbakanı olan ve 20. yüzyılın en önemli liderleri arasında yer alan Margaret Thatcher 87 yaşında öldü.

Haberin Öne Çıkanları

Felç geçirdi

İlk ve tek kadın başbakan

Üç seçim kazanmıştı

ingiltere'nin ilk ve tek kadın başbakanı margaret thatcher, 87 yaşında hayatını kaybetti.

thatcher ailesinin sözcüsü lord tim bell, eski başbakanın pazartesi sabahı geçirdiği felç sonucu hayatını kaybettiğini açıkladı. bell, "mark ve carol thatcher, anneleri barones thatcher’ın bu sabah huzurlu bir şekilde hayata gözlerini yumduğunu derin bir üzüntüyle bildirirler" dedi.
 
ingiltere kraliçesi 2. elizabeth, ölüm haberinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek thatcher ailesine başsağlığı diledi.
 
haberi aldıktan sonra avrupa ziyaretini kesen ingiltere başbakanı david cameron da üzüntüsünü dile getirerek, “büyük bir lideri, büyük bir başbakanı ve büyük bir britanyalıyı kaybettik” dedi.
 
'demir leydi' lakaplı thatcher, 1979-1990 yılları arasında ingiltere başbakanı'ydı.
 
thatcher 13 ekim 1925 tarihinde ingiltere’nin grantham kasabasında dünyaya geldi. manav bir babanın kızı olan thatcher, başarılı bir öğrenci biliniyordu. 1946 da kimya okuduğu oxford üniversitesi’nin muhafazakarlar derneği başkanı seçilmişti.
 
1950 ve 1951 seçimlerine muhafazakar parti'nin en genç adayı olarak katılmıştı. ilk kez 1959'da milletvekili seçilen thatcher, 1970 yılında eğitim ve bilimden sorumlu devlet bakanı olmuş, 1975 yılında ise muhafazakar parti'nin liderliğine seçilmişti. ingiltere'de o döneme dek hiçbir kadın bir siyasi partinin başına geçmemişti. 
 
savaş sonrası destek kazandı
 
1979 yılında yapılan genel seçimleri kazanarak ingiltere başbakanı olan thatcher, göreve başlamasından hemen sonra kendi ifadesiyle 'ulusal çöküşte olan ülkesini kurtarmak için' bir dizi siyasi ve ekonomik girişimde bulunmuştu.
 
thatcher döneminde birçok kamu şirketinin özelleştirilmesi tepkilere neden olmuş ancak ingiltere'nin 1982'de falkland savaşı'nda arjantin'i yenilgiye uğratması thatcher'a siyasi desteğin artmasına yol açmıştı.
 
1983 ve 1987'deki seçimleri de kazanan thatcher'ın, dönemin avrupa ekonomik topluluğu (aet) ve vergilerle ilgili görüşleri partisi içinde destek bulmamış, muhazafakar siyasetçi bunun üzerine kasım 1990'da başbakanlıktan ve parti liderliğinden istifa etmişti.
 
12 ekim 1984 sabahı, parti kongresi için kalmakta olduğu oteline ira tarafından konulan bombanın patlamasından kıl payı kurtulmuştu. patlamada beş kişi hayatını kaybetmişti.
 
hayatı film oldu
 
1992 yılında 66 yaşındayken siyaseti bırakan thatcher, lordlar kamarası'nın üyelerindendi. 'barones' unvanı olan thatcher, son yıllarda sağlık sorunları yüzünden sıklıkla hastaneye yatıyor, kamuoyunun önünde fazla yer almıyordu.
 
thatcher son olarak 2011 yılında, abd'li artist meryl streep'in oynadığı, başbakanlık dönemini ve alzheimer hastalığını konu alan 'demir leydi' filmi ile gündeme gelmişti.
 
hayatını 1951 yılında zengin işadamı denis thatcher ile birleştiren demir leydi'nin, bir kız bir de erkek çocuğu bulunuyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;