Türkiye

Demirtaş: İç güvenlik paketine karşı her hakkı kullanırız

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, polise geniş yetkiler veren iç güvenlik paketine karşı içtüzüğün tanıdığı her hakkı kullanacaklarını söyledi, "Bütün amacımız seçime kadar o yasayı engellemek" dedi.

Demirtaş, TBMM'deki görüşmeleri bir hafta ertelenen iç güvenlik paketinin sonsuza dek ertelenmesi gerektiğini belirtti. [AA]

ntv'nin yayınına katılan hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, tbmm'de önümüzdeki hafta görüşülecek olan iç güvenlik yasa tasarısını eleştirdi. 

yasanın polise infaz yetkisi verdiğini savunan demirtaş şunları söyledi:

"bu yasanın çıkmaması için içtüzüğün bize tanıdığı ne hak varsa hepsini kullanacağız. gerekirse kürsüde gece gündüz konuşur, o yasayı engelleriz. bütün amacımız seçime kadar bunun çıkmaması."

"bunu eleştirdiğimiz için bize 'molotof atmak suç sayılmasın mı yani?' diye soruyorlar. mevcut yasada molotofun 20 yıla kadar cezası var zaten. molotof attığı için 20 yıl ceza alan çocuklar var şu an cezaevinde. senin istediğin yasada, molotof atanı alnından vurma hakkı var. böyle bir şey olabilir mi? bu infazdır, bu idamdır. idam cezası kalktı bizim yasalarımızdan."

"demir bilye atanın da aynı şekilde infaz edilmesi yetkisi veriliyor polise. diyelim bir gösteride polis kalabalıktan demir bilye attığını düşündüğü birini çekip vuruyor. sonra bakılıyor ki demir bilye değil de, plastik bilyeymiş meğer. o zaman ne olacak? veya bir gösteride polis vuracak birisini, sonra da tutanak tutacak, 'elinde sapan vard, ama kayboldu, arkadaşları aldı gitti' diye."

'daha önce önlerde görmedik kendilerini'

demirtaş'a söyleşide, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun iç güvenlik paketine karşı sokaklara çıkacakları yönündeki sözleri hatırlatıldı. demirtaş, "eğer sayın kılıçdaroğlu bu yasaya karşı ön saflarda yürüyecekse vallahi saygı duyarız. çünkü daha önce görmedik kendilerini, hep biz önlerdeydik, hep biz yedik gazı" dedi.

baraj sınavı

demirtaş, bağımsız adaylar yerine hdp çatısı altında girecekleri 7 haziran'daki genel seçimler ile ilgili soruları da yanıtladı. yüzde 10'luk barajı aşacaklarına inandığını belirten demirtaş şunları söyledi:

"parlamentoda bulunabilmek için iki dönem bağımsız girmeyi göze aldık. geldiğimiz noktada 12 yıldır iktidar olan hükümet barajı kaldırmadığı gibi buna sığınarak 2015 seçimlerine gitme kararı alınca, biz de bu barajı kendimiz yıkma kararı aldık. cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi bu kararı vermiştik. ana muhalefetin ve diğer muhalefetin hiçbir yeni söylem üretemediği bir ortamda neden bağımsız adaylarla ortaya çıkalım? asıl muhalefet görevini yapan bir parti olarak biz bunu hak ediyoruz, sadece barajı geçmeyi değil iktidar olmayı hak ediyoruz."

"araştırma şirketlerinin verilerini de inceliyoruz, zaten halkla iç içe olduğumuz için biz de gözlemliyoruz oy oranını. şu anda yüzde 9-10 bandı arasında gözüküyoruz. çok az daha oy alırsak parlamentoya gireceğiz. toplamda 50-55 aday gösteriyorduk ama şimdi türkiye’nin 81 vilayetinden 550 aday gösterebileceğiz. daha önce bağımsız adaylarla yarışırken türkiye’nin 41 ilinde seçime girmemiştik. şimdi geri kalan illerde de gireceğiz ve buradaki oylarımız kaybolmayacak."

'akp'ye açıktan çalışsınlar'

demirtaş hdp'nin seçime parti olarak girmesinin akp ile varılan gizli bir anlaşma sonucu olduğunu ileri süren chp'ye de yanıt verdi.

hiçbir anlaşma içinde olmadıklarını ve kimseden bir karşılık beklemediklerini belirten demirtaş, chp'nin bu iddialarının akp'ye yaradığını belirtti.

demirtaş, "akp ile anlaştığımız dedikodu ve iftiradır. özellikle davutoğlu'nun buna sessiz kalmasına şaşırıyorum. herhalde işine geliyor. sayın kılıçdaroğlu da bu iddialarla gizliden akp'ye çalışmış oluyor. eğer onlara çalışmak istiyorsa, gizliden falan yapmasın, onların teşkilatlarına girerek açıktan çalışsın" dedi.

kaynak: ntv

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;