Bilim-Teknoloji

Dinozorların yok olması 'büyük talihsizlik'

Bilim insanları, dinozorların yok oluşuna dair yeni araştırmalarında, tarih öncesi dev canlıların 'büyük bir talihsizlik sonucu' ortadan kalktıkları sonucuna vardı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Dinozorları yok eden asteroidin en kötü zamanlamayla Dünya'ya çarptığı belirtildi. [Fotoğraf: Shutterstock]
70 milyon yıl önce dünyaya hükmeden dinozorların, 'büyük bir talihsizlik' sonucu halen hayatta olamadığı ifade edildi. yeni bir araştırma, 'dinozorlar tarihte biraz daha önce ortaya çıkmış olsaydı kendilerini yok eden asteroit çarpmasından kurtulacaklardı, bu yüzden ortadan kalkmaları büyük talihsizlik' sonucuna vardı. 
biological reviews dergisinde yayımlanan araştırmada, dinozorları yok eden asteroidin zamanlamasının olabilecek en kötü zamana denk geldiği ve dev canlıların yemek zincirinin en zayıf olduğu dönemde dünya'ya çarptığı belirtildi. 
66 milyon yıl önce dünya'ya çarpan 10 km genişliğindeki meteor, dinozorları en zayıf oldukları zamanda yakaladığı gibi, neden olduğu tsunamiler, depremler, dev yangınlar, sıcaklık değişimleri ve diğer doğal afetler de ayakta kalma şanslarını sıfıra indirdi. 
araştırmada, kıyametten kurtulma şansı bulan uçabilen bazı dinozor türlerinin, daha sonra kuşların ortaya çıkmasına imkan verdiğini belirtti. ancak, asteroid birkaç milyon yıl önce çarpmış olsaydı, çarpmanın sonrasına birçok dinozorun hayatta kalmasını sağlayacak besin bolluğu bulunacaktı. 
'ekosistemin en zayıf olduğu dönemdi'
ingiltere, kanada ve abd'de çıkarılan dinozor fosilleri üzerinde yapılan analizlerde görev alan edinburgh üniversitesi'nden dr. steve brusatte, "dinozorlar çok büyük bir talihsizliğin kurbanı oldu" ifadesini kullandı. 
brusatte, "hem dev bir asteroitti, hem de olabilecek en kötü zamanda; ekosistemin en zayıf olduğu bir dönemde dünya'ya çarptı" yorumunda bulundu.
bbc'ye açıklama yapan brusatte, 'eğer tüm türler yok olmasaydı, bazı dinozor türlerinin günümüze kadar konuşabilecek kadar akıllanabileceklerini' söyledi. brusatte, 'hiçbir ihtimal göz ardı edilemez' diyerek bu olasılığı savundu. 
araştırmada yer alan birmingham üniversitesi'nden dr. richard butler, "eğer asteroit çarpmasaydı dinozorlar muhtemelen bugün hayatta olacaktı ve insanlık var olmayacaktı" dedi. 
 
kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;