Türkiye

Dünya saldırıyı lanetledi

NATO, Avrupa Konseyi, ABD, Rusya, İngiltere, Almanya, Fransa, Yunanistan, Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Pakistan’dan Ankara’daki saldırıya tepki yağdı.

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

ankara’daki saldırı, pek çok ülkenin yanı sıra nato ve ab’nin de tepkisine neden oldu.

nato genel sekreteri jens stoltenberg, "ankara'nın merkezinde gerçekleşen ve birçok kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olan terörist saldırıyı şiddetle kınıyorum. barış için yürüyüş yapan insanlara karşı böyle korkunç bir saldırının hiçbir gerekçesi olamaz" dedi.

stoltenberg, kalbinin saldırıda yaşamını kaybeden ve yaralanan mağdurların aileleri ve türk insanıyla olduğunu söyledi. "bütün nato müttefikleri terörizm belasına karşı mücadelede birlik halindedir" ifadelerini kullandı.

fransa ve azerbaycan’dan erdoğan’a telefon

fransa cumhurbaşkanı françois hollande ve azerbaycan cumhurbaşkanı ilham aliyev, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ile yaptıkları telefon görüşmelerinde, ankara'daki saldırı dolayısıyla taziye dileklerini iletti.

her iki lider de menfur saldırının kendilerini de derinden üzdüğünü, bu acılı günde türkiye'nin yanında olduklarını vurguladı.

putin’den erdoğan'a taziye mesajı

rusya devlet başkanı vladimir putin, ankara'da meydana gelen patlama sonucunda hayatını kaybedenler için cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

kremlin'in resmi sitesinden yayımlanan mesajda putin, saldırıda hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulunarak yaralılara acil şifalar temenni etti.

putin mesajında menfur saldırıyı düzenleyenlerin ve azmettirenlerin gereken cezayı alacağını ümit ettiğini vurgulayarak, terörle mücadelede türkiye ile yakın işbirliği yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

avrupa konseyi

avrupa konseyi parlamenterler meclisi (akpm) başkanı anne brasseur, ankara'daki terör saldırısını kınadığını bildirdi. türk yetkilileriyle dayanışma içinde olduklarını belirten brasseur, "masum insanlara yönelik bu aşırı derecedeki şiddet eylemi, hiçbir şekilde haklı çıkartılamaz ve avrupa konseyinin ilkelerine tamamen aykırıdır. bu üzücü olay ve seçim öncesi kampanya ile gerilimin artması, özgür seçimlere ve demokratikleşme sürecine kesinlikle zarar vermemeli" ifadelerini kullandı.

avrupa konseyi genel sekreteri thorbjorn jagland, twitter hesabından yayınladığı mesajda, "ankara'daki barışçıl gösterilere düzenlenen barbar saldırıyı kınıyorum. toplanma özgürlüğü demokrasinin temel bir direğidir" ifadelerine yer verdi.

abd, ingiltere ve ab

abd'nin ankara büyükelçiliği, ingiltere'nin ankara büyükelçisi richard moore ve ab türkiye delegasyonu başkanı hansjörg haber, saldırıyı twitter hesaplarından kınadı.

fransa

fransa cumhurbaşkanı françois hollande ve fransa dışişleri bakanlığı ankara'da meydana gelen saldırıyı kınadı ve türk halkına başsağlığı mesajı gönderdi. hollande yaptığı yazılı açıklamada, "barış için düzenlenen gösteride meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümüne ve yaralanmasına yol açan bu menfur saldırıyı kınıyorum" ifadesini kullandı.

almanya

almanya dışişleri bakanı frank-walter steinmeier, açıklamasında barışçıl göstericilere yönelik bu vahşi saldırının aynı zamanda türkiye'deki demokratik sürece bir saldırı olduğunu belirtti. "bunu sert bir şekilde kınıyorum” dedi. faillerin seçimlerden önce açıkça korku ve sindirme havasının yayılmasını ve nefretin ve nifakın körüklenmesini istediğini söyleyen steinmeier, bunun başarıya ulaşmaması gerektiğini vurguladı.

alman bakan, türkiye'de barış içinde bir arada yaşamayı ve toplumsal barışı isteyen tüm güçlerin birlikte durmasını ve gerginliğin daha da artmasına karşı çıkması gerektiğini belirtti. türk toplumunda derin kökleri olan demokratik güçlerin, bu saldırıya da dayanacağına inandığını ifade etti.

yunanistan

yunanistan dışişleri bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamada, "ankara'da bu sabah meydana gelen, çok kişinin hayatını kaybettiği terör saldırılarını kati olarak kınıyoruz. masum kurbanların ailelerine en sıcak taziyelerimizi ifade ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

pakistan ve afganistan

pakistan dışişleri bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, “pakistan, 30 kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin yaralandığı bu saldırıyı mümkün olan en güçlü anlamda şiddetle kınamaktadır. kardeş türk halkına ve türkiye'ye en içten dileklerimizle başsağlığımızı iletmekte ve bu iğrenç saldırı sonucu yaralananların bir an önce sağlığına kavuşmalarını temenni ediyoruz. pakistan, terörün her türlüsünü şiddetle kınamakta olup, kardeş türk ulusunun teröre karşı mücadelesine de sonuna kadar destek olmaya ve dayanışma içerisinde kalmaya devam edecektir. türkiye'nin kendine özgü sorunları çözmedeki kararlılığı, bu felaketin de üstesinden gelecektir” ifadeleri kullanıldı.

afganistan'ın ankara büyükelçiliği’nin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “bu iğrenç saldırı, insanlık dışı bir suçtur. suçluların bir an önce yakalanması ve cezalandırılmasını temenni ederiz. kardeş türk halkına ve türkiye'ye en içten dileklerimizle başsağlığı diliyoruz” denildi.

arnavutluk

arnavutluk dışişleri bakanlığı, ankara'da meydana gelen bombalı saldırıyı "şiddetle" kınadığını açıkladı. bakanlıktan yapılan açıklamada, "masum sivil halkın ölümüyle sonuçlanan ankara'daki bombalı terör saldırısını kınıyoruz" ifadesine yer verildi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;