Bilim-Teknoloji

Dünyanın ilk biyonik el protezleri

Avusturyalı bilim insanları, 'biyonik yeniden yapılandırma' ile üç hastaya biyonik el nakletti. Hastalara biyonik elleri kullanabilmeleri için sinir dokusu da nakleden doktorlar, işlevsiz elleri keserek sinirlere biyonik elleri bağladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Biyonik kol nakledilen hastalardan biri olan Mirolad Marinkovic, biyonik eliyle böyle poz verdi. [Fotoğraf: AP]

avusturyalı üç erkek, dünyanın ilk 'biyonik yeniden yapılandırma' tedavisi sonucu biyonik ele kavuştu. doktorlar, ilk olarak üç hastanın işlevsiz ellerini keserek vücutlarının başka bir bölümünden sinir ve kas dokusu nakletti. ardından, sinir sinyallerini algılayacak biçimde yeni dokularla biyonik eli birleştirdi.

ameliyatın ardından hastaların biyonik elleriyle su doldurmak veya iki elle düğmelerini bağlamak için işleri halledebildikleri görüldü. araştırmada yer alan dr. oskar aszmann, "protezde veya ameliyat yönteminde bir yenilik söz konusu değil... yaptığımız işlem gelişmiş biyoteknik arayüzle her iki yöntemi birleştirmek oldu ve harika bir sonuç aldık" ifadesini kullandı.

lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, üç hastanın da omur, ön kol ve ellerini kontrol eden sinirleri etkileyen kol sinir ağında hasar bulunuyordu. aszmann, işlevsiz olan ellerini yeniden kullanma şansları olmayan hastalar için geliştirilen yöntemde, kesilen elin geride kalan sinirlerini biyonik protez için kullandı. sinyalleri güçlendirmek için hastaların bacaklarından alınan sinir ve kas hücreleri kola nakledildi.

'amaç insanları onarmak'

aszmann ve ekibi, ameliyattan önceki dokuz aylık süreçte hastaları eğitimden geçirdi. hastalar bilgisayarda görsel el simülasyonları ve biyonik el ile kaslarını yeniden kullanabilmeyi öğrendi. sinir sinyallerinin biyonik elleri çalıştığını gören doktorlar, ameliyatı gerçekleştirerek biyonik elleri nakletti.

hastalar, ameliyatın ardından aldıkları üç aylık eğitimde ellerini çok daha başarılı bir şekilde kullanabilmeye başladı. aszmann, elde edilen başarının ardından aynı yöntemin diğer uzuvlar için de kullanılabileceğini söyledi.

amaçlarının insanları geliştirerek 'sayborg yaratmak' olmadığını belirten aszman, hasarı onardıklarını söyledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;