Bilim-Teknoloji

Zihinle hareket eden protez kol

ABD’li bilim insanları 40 yıl önce iki kolunu kaybeden bir kişi için düşünce gücüyle çalışan robotik kollar geliştirdi.

abd’nin colorado eyaletinde yaşayan leslie baugh 40 yıl önce elektrik çarpması sonucu kaybettiği kollarına düşünce gücüyle hareket ettirebildiği robotik protezle kavuşuyor. baugh’un hayatını değiştirecek bu teknoloji, omuz seviyesinden takılan ve beyinden gelen emirlerle çalışan protez olma özelliğiyle dünyada bir ilk.

modüler protez kollar (mpl) adı verilen teknoloji sayesinde kolların takılı olduğu ve bedenin üst kısmına yelek gibi giyilebilen mekanizma, normalde el ve kolları hareket eden sinirlerdeki elektrik sinyallerini göğüs kaslarına iletebiliyor.

araştırmayı yürüten johns hopkins üniversitesi uygulamalı fizik laboratuvarı (apl) uzmanlarından doktor albert chi, kollarını omuz hizasından kaybedenlerin o anda yapmak istedikleri hareketi düşünerek mevcut sinirleri yeniden canlandırabildiklerini söyledi.

apl uzmanlarına göre protezlerin hemen kullanılmaya başlaması sanıldığı kadar kolay değil. uzun süredir çalışmayan sinirlerin alışma sürecinin yanı sıra baugh’un protezlerin yazılımıyla ilgili de bir eğitimden geçmesi gerekiyor.

robot protezlerin test süreci henüz tamamlanmadığı için laboratuvar dışına çıkarılması yasak. ancak uzmanlar birçok engelli kişiye umut olacak kolların yakında gerçek dünyada kullanılmaya başlayacağını belirtiyor.

kaynak: apl

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;