Suriye'de iç savaş

Ebu Katade Nusra’yı uyardı

Ürdün'de terör suçlamasıyla yargılanan selefi akımının önemli din adamlarından biri olarak kabul edilen “Ebu Katade” lakaplı Ömer Mahmut Osman, Suriye'de El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'ne Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı savaş ilan etme kararından vazgeçmesi çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Amman'da terör suçlamasıyla yargılanan Ebu Katade, Nusra liderini uyardı. [Al Jazeera]

ebu katade, 27 şubat perşembe günü başkent amman’da görülen davada duruşma öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.  katade, "culani'den, işid'e karşı savaş ilanından vazgeçmesini talep ediyorum" dedi.

nusra cephesi ile işid'in birbirine karşı savaşmasının batılıların istediği bir proje olduğunu söyleyen  ebu katade, her iki tarafın da aralarındaki anlaşmazlıkları islam şeriatına uygun temsilciler aracılığıyla çözmelerini istediğini kaydetti.

suri'nin öldürülmesi

nusra cephesi lideri culani'nin üyelerini koruma ve kendilerine yönelik saldırıları engelleme hakkına sahip olduğunu ifade eden ebu katade, ahraru'ş şam tugayı'nın kurucusu ebu halid es-suri'nin öldürülmesi olayına çok öfkelendiğini vurguladı.

suri'nin öldürülmesini bir cinayet olarak kabul eden ebu katade, onu öldürmeyi planlayanların ve öldürenlerin cani ve din ile cihada düşman olduğunu söyledi.

el kaide lideri eymen ez-zavahiri'nin suriye'deki temsilcisi olarak da bilinen ebu halid es suri, uzun yıllar irak ve afganistan'da çatışmalara katılmış, son olarak suriye'de esed yönetimine karşı ahraru'ş şam tugayı'nı kurmuştu.

nusra ile işid anlaşmazlığı

culani, salı günü bir açıklama yaparak, bir yıl boyunca işid örgütünün haksız saldırılarına sabrettiklerini belirterek, saldırıları durdurması ve şeriat kanunları ile yargılanmayı kabul etmesi için kendilerine 5 gün süre verdiğini duyurmuştu.

işid 26 şubat çarşamba günü bir açıklama ile culani'ye cevap verdi. işid komutanlarından afgani'nin yaptığı açıklamada, nusra cephesi lideri culani'yi kardeşler arasında fitne çıkarmak ve irak'ın içişlerine karışmakla suçladı. 

bu arada al jazeera türk’ün ulaştığı bilgilere göre irak şam islam devleti (işid), azez’den önemli ölçüde çekildi. 200 araçlık bir konvoyla güçlerini azez'den çeken işid'in suriye'nin kuzeyindeki rakka bölgesinin kırsal alanlarına yerleşmesi bekleniyor. işid'den ise çekilme ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı. 

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;