Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Emniyet: Bilgisayarlarımızı boş bulduk

İstanbul Emniyeti, Al Jazeera’nin savcılığın belgelerin imhası talebiyle ilgili haberi üzerine, "İmha edecek belgemiz yok, bilgisayarları bütün bilgileri silinmiş şekilde devraldık" dedi.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, savcılara ellerinde ‘25 Aralık soruşturmasına dair hiçbir bilgi ve belge’ bulunmadığını bildirdi. [AFP-Arşiv]

al jazeera perşembe yayınladığı özel haberde 25 aralık soruşturmasını yürüten yeni savcılardan üçünün imzasıyla emniyetten 15 aralık tarihinden sonraki bilgi ve belgelerin imha edilmesini talep ettiğini duyurmuştu.

ilgili yazıda, “mahkeme kararlarına istinaden yapılan dinleme, iletişim tespiti ve fiziki takip işlemlerinin 15/12/2013 tarihi itibariyle sonlandırılarak imha işlemlerinin başsavcılığımız nezaretinde yapılması…” ifadesi kullanılmıştı.

25 aralık soruşturmasını devralan savcıların istanbul emniyet müdürlüğü’ne 8 ocak’ta yazdığı bu yazıya polis aynı gün cevap verdi. 

emniyet’in cevabı hükümet-cemaat kavgasının emniyetteki yansımalarını göstermesi açısından önemliydi. zira emniyetteki görev değişiminden sonra görevi devralan yeni müdürler, soruşturmalara dair bütün evrakın silinmiş olduğunu gördüler.

emniyet müdürlüğü, soruşturmayı yürüten savcılara gönderdiği cevabi yazıda, ellerinde ‘25 aralık soruşturmasına dair hiçbir bilgi ve belge’ bulunmadığını bildirdi. görev yerleri değişen polislerin, giderken 25 aralık soruşturmasına ait tüm bilgileri de yanlarında götürdükleri veya sistemden sildikleri belirlendi. bu tür soruşturmalarda devlet kurumları arasındaki tüm yazışmaların bir nüshasının ilgili birimde bulunması gerekiyor. 

al jazeera’ya konuşan üst düzeyde bir polis kaynağı şu ifadeleri kullandı:

"savcılığa bizden önceki dönemde ne teslim edilmişse edilmiştir. biz  kendi birimimizden savcılığa ne teslim edildiğini dahi bilmiyoruz. dolayısıyla savcılık yazısında 15 aralık sonrası belgelerin imha talebiyle ilgili olarak ne yaptığımız ne yapabileceğimiz bir şey var.durumu da savcılığa aynı gün gönderdiğimiz cevabi yazıda  ilettik"

17  aralık’ta yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrasında ‘üstlerine haber vermeden’ operasyon yaptıkları gerekçesiyle istanbul emniyet müdürlüğü’nde operasyonla ilgili müdür ve polisler görevden alınmıştı.

kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;