IŞİD

Ensar Beytül Makdis, IŞİD'e "biat etti"

Mısır’da faaliyet gösteren Ensar Beytül Makdis, IŞİD’e katıldığını duyurdu. Örgüt, internetten yayınladığı ses kaydında IŞİD’in ‘Halife’ olarak tanımladığı Ebu Bekir Bağdadi’ye biat ettiğini açıkladı.

Konular: Mısır, Ortadoğu
Ensar-i Baytil Makdis, 2011'den beri Mısır'da bir birçok bombalı saldırıyı üstlenmişti. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

ensar beytül makdis, 10 kasım pazartesi sabah saatlerinde yayınladığı 9 dakikalık ses kaydında, “allah’ın ve resulu’nun ayrılığa düşmemek ve cemaat-i müslimin’e bağlı olmak emirlerine vakıf olmak üzere, halife ibrahim bin avvad bin ibrahim el kuraşi el huseyni’ye biat ettiğimizi ilan ediyoruz” açıklamasını yaptı.

mısır’da özellikle sina yarımadası'nda varlığını sürdüren örgüt, ‘tüm müslüman alemini halife bağdadi'ye biat etmeye çağırdığını' duyurdu.

mısır halkını sisi’ye karşı silahlı mücadele başlatmaya çağıran örgüt, “mısır halkına sesleniyoruz. kafirlerin getirdiği demokrasi size yaramayacak. utanç verici sivil, barışçıl hareketler size fayda getirmeyecek. daha önce böyle yapan insanlara neler olduğunu gördünüz” ifadelerini kullandı.

4 kasım tarihinde, örgüte ait olduğu iddia edilen bir yazılı açıklamada, ensar beytül makdis'in işid’e katıldığı ilan edilmişti. örgüt ise bir gün sonrasında bu iddiaları yalanlayarak, işid’e katılmadığını duyurmuştu. ancak ses kaydıyla ilgili bu kez herhangi bir açıklama gelmedi.

mısır güvenlik kaynakları, birkaç hafta önce ensar beytul makdis ile işid'in temas kurmaya başladığını söylemişti.

14 nisan 2013 tarihinde kahire acil işler mahkemesi, örgütün hükümetçe terör listesine alınmasını gerektiren bir karara imza atmıştı. mahkemenin bu kararı, abd dışişleri bakanlığı’nın örgütü terör listesine aldığını açıklamasından birkaç gün sonra gelmişti.

ensar beytul makdis, 2011 yılında el kaide’nin fikirlerinden esinlenilerek kuruldu. örgüt, mısır'ın seçilmiş ilk cumhurbaşkanı muhammed mursi'nin devrilmesinden sonra israil-mısır gaz borularını da hedef alan bulunduğu birçok bombalı saldırıyı üstlendi. 

mısır ordusu ve güvenlik güçleri, eylül ayında ülke genelinde ‘aşırı gruplara’ karşı askeri operasyon başlatmıştı. ordu, sina yarımadası'nda gazze sınırına yakın refah mevkiinde bir tampon bölge oluşturmaya çalışıyor. bölgede yaşayan binlerce mısırlı sivil, başka yerlere yerleştirilmek üzere evlerinden çıkarılmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;