Recep Tayyip Erdoğan

Erdoğan'lı Bakanlar Kurulu 19 Ocak'ta

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu'nun 19 Ocak 2015'te Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplanacağını açıkladı. Bu konuda Başbakan Davutoğlu ile de görüştüğünü vurguladı.

erdoğanmobil

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, türk-iş'i ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. erdoğan’a, cumhurbaşkanı danışmanı ve ak parti milletvekili binali yıldırım’ın açıklamaları üzerine, bakanlar kurulu'nun 5 ocak'ta cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacağı haberleri hatırlatıldı. bunun ardından başbakan ahmet davutoğlu ve bülent arınç’ın yaptığı aksi yönde açıklamalar soruldu. erdoğan bu soruları yanıtlarken kabineyi 19 ocak'ta toplayacağını açıkladı:  

"değerli arkadaşlar türkiye cumhuriyeti, anayasasının çizdiği çerçeve üzerinde yönetilen bir ülkedir. burası rastgele bir kasaba devleti değildir. 16 devlette teşekkül etmiş olan bir devlettir. anayasanın yetkileri belirlenmiştir. 'halkın seçtiği bir cumhurbaşkanı olarak anayasanın verdiği yetkileri kullanırım' demiştim. seçimden bu yana dört ay geçti ve bu konularda da 2014’ü ve 2015 ve geleceği bir cumhurbaşkanı olarak bakanlar kurulu'nu toplar diye hüküm vardır. başbakan ile de görüştük. binali bey'in böyle bir tarih vermesi konusunda. gerçi kendisi 'böyle bir tarih vermedim' diyor ama... ayın 19’unda beştepe’de bakanlar kurulu'nu toplayacağım.

bunun dışındaki konularda da kimse cumhurbaşkanı üzerinde vesayet kurmaya kalkmasın. ben vesayetlerle hareket eden birisi değilim. seçim öncesi de söyledim, farklı bir cumhurbaşkanı olacağımı. hükümetimizin başarısı şahsımın değil tam tersine ülkenin yükselişi olur. bu kimseyi rahatsız etmesin. yani hükümet ile beştepe’nin kopuk olması bize farklı bakış sergileyenleri sevindirebilir."

tartışma yıldırım'ın açıklamalarıyla başladı

cumhurbaşkanı'nın kabine toplantısna katılmasıyla ilgili tartışmalar, cumhurbaşkanı erdoğan'ın siyasi danışmanı, eski ulaştırma bakanı ve akp milletvekili binali yıldırım'ın açıklamalarının ardından başlamıştı. yıldırım katıldığı televizyon yayınında "ihtiyaç olursa zaten sayın cumhurbaşkanı, bakanlar kurulu'nu topluyor. nitekim yeni senede bu uygulamaya da başlayacak" demişti.

ardından 15 aralık'ta binali yıldırım'ın tbmm'de  bir grup gazeteciye '5 ocak' tarihini telaffuz ederek, 'cumhurbaşkanı bakanlar kurulu'na başkanlık edecek' dediği haberleri yansıdı. 5 ocak tarihi 16 aralık'ta başbakan davutoğlu'na soruldu. ancak davutoğlu 'ne yapılacaksa ne konuşulacaksa sadece sayın cumhurbaşkanımızı ve beni ilgilendirir. hangi adımlar ne zaman atılacaksa birlikte istişare içinde karar veririz ve bunu da gerektiğinde kamuoyu ile paylaşırız' diye cevap verdi. konuyla ilgili yine başbakan ahmet davutoğlu, a haber'de cuma günü yayınlanan canlı röportajda şunları söyledi.

"cumhurbaşkanımız ile beni ilgilendiren konular sadece cumhurbaşkanımızın zatı tarafından ve benim tarafımdan açıklanır. dolayısıyla 5 ocak'ta böyle bir toplantı yok. sayın binali yıldırım'ı eleştirmek için söylemiyorum ama bu sadece bizim karar vereceğimiz bir husustur. icrai yetki, anayasal, yasal hiçbir tereddüt olmadan bakanlar kurulu'nda. öyle gölge bakanlar kuruluymuş gibi gazetelere yansıtanlar bir başka oyunun içindeler. buna ne sayın cumhurbaşkanımız izin verir, ne ben izin veririm." 

başbakan yardımcısı bülent arınç da, “binali bey izmir milletvekili olmanın dışında bir sıfat taşımıyor. cumhurbaşkanı’nın sözcüsü de değil. cumhurbaşkanı ile başbakan arasında kalması gereken, birlikte karar vermesi gereken bir konuda hiçbir sıfat taşımayan bir insanın 5 ocak'ta bakanlar kurulu, cumhurbaşkanı başkanlığında toplanacak demesi yanlıştır” demişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;