İş kazaları

Ermenek'te 5 kişi tutuklandı

Ermenek'teki maden felaketi nedeniyle nöbetçi hakimliğe sevk edilen 8 kişiden şirket sahibi Saffet Uyar dahil 5 kişi tutuklandı.

Ermenek'teki kömür ocağında işçilerin mahsur kalmasıyla ilgili tutuklanan maden ocağı sahibi Saffet Uyar. [Fotoğraf: AA]

ermenek'te su basan ve 2 işçinin öldüğü, 16 işçinin de halen yeraltında olduğu maden felaketiyle ilgili gözaltına alınan 8 kişi tutuklama talebiyle nöbetçi hakimliğe sevk edildi. madenin sahibi has şekerler madencilik şirketi'nin sahibi saffet uyar'ın da aralarında olduğu 5 kişi tutuklandı. gerekçe, "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek". diğer 3 kişi ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı. uyar'ın avukatı şeref han tutuklama kararına itiraz etmeyeceklerini söyledi.

tutuklanan diğer kişiler; maden sahasının ruhsat sahibi abdullah özbey, madenin işletme müdürü yavuz özsoy, maden sahasının ruhsat sahibi şirketin işletme müdürü mehmet zeybek ve maden mühendisi ali kurt.

maden mühendisleri cemile karaca ve nuray yetiş ile iş güvenliği uzmanı engin yeti ise serbest bırakıldı.

hakkında gözaltı kararı çıkarıldıktan bir gün sonra teslim olan saffet uyar, savcılık ifadesinde böyle bir kazayı öngörmediklerini, kömür ocağındaki tehlikeyle ilgili bakanlıktan uyarı almadıklarını söylemişti. uyar mahkemede de savcılıktaki ifadesini tekrar etti. 

"tutuklamaya itiraz etmeme talimatı aldım"

al jazeera türk’e konuşan saffet uyar’ın avukatı şeref han, mahkemenin tutuklama kararının sürpriz olmadığını söyledi.

uyar’ın kendisine tutuklamaya itiraz etmeme talimatı verdiğini de belirten han şöyle konuştu:

“bu işte devletin ağır kusuru var. eski madenin haritasını vermediği, o bölgenin eski halinin durumuyla ilgili uyarıda bulunmadığı gibi müvekkilimin işletmesinin harita ve çalışma planlarını da onaylamıştır. dolayısıyla müvekkilim ve teknik ekibi oradan su basacağını nasıl bilecek? bizim tezimizin doğru olduğunu bütün türk halkı, madenciliği ucundan, kıyısından bilen herkes biliyor.”

"birkaç ayda bir madencilerimiz ölüyor"

öne sürdükleri tezin doğruluğunu her birkaç ayda bir yaşanan ve çok sayıda madencinin ölümüne yol açan maden kazalarının da ispatladığını vurgulayan han, “en çok sevindiğim hususlardan birisi mevcut durumda müvekkilimin tavrıdır. şu anda bu insanlar kendi evlatlarını, kardeşlerini, çalışma arkadaşlarını kendi elleriyle toprağa veriyorlar. böyle bir ortamda tutuklama olmuş olmamış bunun bir önemi yok” dedi.

savcının sevk maddesine mahkemenin uyduğunu, bunun da şaşırtıcı olmadığını belirten han şunları söyledi

"elbette bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermenin içinde ihmal var, sorumluluklar var. mahkemenin kararını çok doğru, çok olağan karşılıyoruz. tutuklamalar hiç sürpriz olmamıştır. bizi şaşırtmamıştır. bu insanların her birinin sorumluluğu tutuklamaları da beraberinde getirmiştir. mahkemeye saygı duyuyoruz, bir tavrımız yok. bunlar hayatın içinde var. sizin de başınıza bir kaza geldiğinde, yaralansanız ya da başka türlü bir şey başınıza gelse, bu kaza nedeniyle ortada ihmal ve sorumluluklar doğacaktır. ihmal söz konusu olacaktır. mağdur olanlar var sonuçta, dolayısıyla tutuklamalar sürpriz bir karar değil.” 

28 ekim salı günü öğle saatlerinde has şeker madencilik şirketi tarafından işletilen maden ocağını su basmış, 18 işçi mahsur kalmıştı. madencilerden ikisinin cesedine arama çalışmalarının 10'uncu gününde, 6 kasım perşembe akşamı ulaşılmıştı. 16 işçiyi arama çalışmaları ise hâlâ sürüyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;