Suriye'de iç savaş

Esed: Halep zaferi savaşın sonu olmayacak

Suriye’nin Halep kentinde büyük bir ilerleme kaydeden rejimin lideri Beşşar Esed, 'Halep zaferi'nin savaşı bitirmek yolunda ‘büyük bir adım’ olacağını söyledi ancak bunun savaşın sonu anlamına gelmediğini söyledi. Esad, muhaliflerin ortaya koyduğu ateşkes önerisini ise reddetti.

suriye merkezli el vatan gazetesine röportaj veren suriye başkanı beşşar esed, “halep’i almak, bizim için büyük bir zafer demek. ancak gerçekçi olmak gerekiyor. bu suriye’deki savaşın sonu olmayacak. ama savaşı sonlandırmak yolunda büyük bir adım olacak” diye ekledi.

şam yönetimi çarşamba günü halep’in eski semtlerini ele geçirerek önemli bir ilerleme sağladı. suriye rejiminin haber ajansı sana’ya göre, ordu aynı günde bab el neyrib, el maadi ve salihin semtlerini de ele geçirdi.

esed: ateşkes ihtimali yok

esed, ateşkes ihtimalinin olup olmadığı konusunda soruya, ‘uygulamada böyle bir ihtimal yok tabii ki’ cevabını verdi.

esed, “abd’liler, özellikle ateşkes konusunda ısrar ediyorlar. çünkü onların terörist ajanları zor durumda" ifadesini kullandı.

rejimin karşısında sürekli toprak kaybeden muhalifler, sivillerin ve yaralıların çatışma bölgelerinden tahliye edilmesi için 5 günlük ateşkes önerisinde bulunmuştu. abd, ingiltere, fransa, almanya ve kanada muhaliflerin önerisini benimsemişti.

[[Fotoğraf: Reuters]]

moskova: abd ile anlaşmaya çok yaklaştık

abd ile halep konusunda görüşmeler yürüten rusya, bir mutabakata varmaya yaklaştıklarını söyledi.

rus interfax haber ajansı, rusya dışişleri bakan yardımcısı sergey ryabkov’un konuyla ilgili sözlerini şu şekilde aktardı:

"geçtiğimiz günlerde abd ile halep’teki durumla ilgili yoğun belge alışverişi gerçekleşti."

ryabkov, 'bir mutabakata varmaya yakınız. ancak yüksek beklentiler konusunda temkinli olmak gerek' diye ekledi.

kremlin çarşamba günü, muhaliflerin halep’ten güvenli bir şekilde çıkışını sağlama konusunun hâlâ abd ile görüşüldüğünü söylemişti.

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov ile abd mevkidaşı john kerry, çarşamba günü almanya’nın hamburg kentinde buluşmuştu.

150 hasta ve engelli tahliye edildi

uluslararası kızılhaç komitesi (icrc) halep’te sağlık bakımına muhtaç veya engelli 150 kişinin tahliye edildiğini açıkladı.

icrc’ye göre, çarşamba günü muhaliflerden rejimin eline geçen eski halep bölgesindeki dar el şifa hastaneside bulunan yaralıların tahliyesi gece saatlerinde gerçekleşti.

bu adım, uzun süreden beri insani yardımların ulaştırılması ve yaralıların tahliye edilmesi için çağrıların yapıldığı halep’te bir ilk.

icrc suriye delegasyonu başkanı marianne gasser, ‘bu hastalar ve siviller, günlerdir devam eden yoğun çatışmalar nedeniyle mahsur durumdaydı. cephe hattı sürekli onlara yaklaşıyordu’ diye konuştu.

icrc’nin açıklamasına göre, dar el şifa hastanesi’nden tahliye edilen 150 kişiden 118’i rejimin bölgelerinde bulunan 3 farklı hastaneye sevk edildi. 30 kişi ise rejimin sığınmacı kamplarına götürüldü.

61 sivil bombardımanda öldü

muhaliflerin denetimindeki bölgeleri kurtarma çalışmalarını yürüten ‘beyaz kasklar’ adıyla da bilinen sivil savunma teşkilatı, muhaliflerin elinde geriye kalan bölgelerde 61 sivilin bombardımanda öldüğünü, en az 120 kişinin de yaralandığını ifade etti.

al jazeera’ye bilgi veren kaynaklar, kaçmaya çalışırken bombardımana yakalanan onlarca kişinin cesedine hâlâ ulaşılamadığını söyledi. zira bombardıman yolların araç trafiğine kapanmasına neden oldu.

rejimin haber ajansı sana da muhalifler tarafından rejimin denetimindeki batı bölgelerinde düzenlenen bombardımanda 14 kişinin öldüğünü, 70 kişinin de yaralandığını söyledi.

muhalifler, topraklarının yüzde 80’ini kaybetti

28 kasım’dan bu yana rejime karşı art arda yenilgiler yaşayan muhalifler son 10 günde elindeki bölgenin yüzde 80’ini rejime kaptırdı. rejimin kuşatması altındaki muhalif bölgelerden yoğun sivil kaçışı yaşanmıştı.

suriye’de mart 2011’de başlayan ve 5 buçuk yılını geride bırakan savaşta 300 bin sivilin öldüğü tahmin ediliyor. suriye nüfusunun yarısından fazla evsiz kaldı.

[[Fotoğraf: Reuters]]

kaynak: reuters ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;