Suriye'de iç savaş

'Esed'e desteğe son verin'

Suriye'deki iç savaşı sonlandırmak amacıyla Mayıs ayında planlanan Cenevre görüşmelerine İran'ın davet edilmesinin ardından Washington, Tahran'ın Cenevre bildirgesini kabul etmesi ve Esed rejimine desteğine son vermesi gerektiğini belirtti.

2014 yılının Ocak ve Şubat aylarında Cenevre'de düzenlenen konferansta Suriye'deki krizin çözümüne yönelik somut bir ilerleme kaydedilememişti. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

abd dışişleri bakanlığı sözcülerinden jeff rathke, "iran, suriye'deki çatışmanın barışçıl şekilde sonlandırılmasında yapıcı rol oynamak istiyorsa, esed rejimine desteğini sona erdirmeli ve cenevre bildirisinin ilkelerini desteklemeli" dedi. 

rathke’ye günlük basın toplantısında, iran'ın, suriye barış görüşmelerine davet edilmesine abd’nin bakışı soruldu.

konunun farkında olduklarını belirten rathke şunları söyledi:

"sizi konuyla ilgili daha fazla bilgi için bm suriye özel temsilcisi staffan de mistura ve ekibine yönlendiriyorum. eğer iran, suriye'deki çatışmanın barışçıl şekilde sonlandırılmasında yapıcı rol oynamak istiyorsa, ilerlenilecek yol açık: esed rejimine desteğini sona erdirmesi ve cenevre bildirisinin ilkelerini desteklemesi. kapsam, tarih ve katılım bm özel temsilcisinin üzerinde çalıştığı bir şey ama ilkeler açık: cenevre bildirisi."

'müzakere değil istişare'

mistura'nın bunun bir 'cenevre-3' veya 'müzakereler' olmadığını vurguladığını hatırlatan rathke, abd'nin suriye özel temsilcisi daniel rubenstein'ın da cenevre'de bm öncülüğündeki istişarelere katılacağını bildirdi. rathke, "tekrar etmek gerekirse, bunu müzakereler olarak değil, istişareler olarak görüyoruz" dedi. 

öte yandan, suriye rejiminin pazar günü idlib ve hama’daki saldırılarında klor gazı kullanıp kullanmadığına yönelik soru üzerine rathke, konuyla ilgili iddiaları araştırdıklarını kaydetti.

birleşmiş milletler (bm) sözcüsü ahmed fevzi, geçtiğimiz cuma günü iran'ın 4 mayıs'ta cenevre'de başlayacak suriye görüşmelerine davet edildiğini bildirmişti. bm, geçen hafta davetiyelerin taraflara gönderildiğini, 4 ila 6 hafta sürecek görüşmelerin elçiler ve uzmanlar seviyesinde olacağını ve görüşmelerin sonunda büyük bir toplantı yapılmayacağını duyurmuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;