Bilim-Teknoloji

Eşi görülmemiş siber soygun

Bilgisayar korsanlığı yapan uluslararası çete, dünyadaki bankalardan 1 milyar dolardan fazla para çaldı. Kaspersky Lab, Rusya, ABD ve Çin'i de etkileyen siber saldırıların halen sürüyor olabileceğini açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji
ABD Personel Yönetim Ofisi, 4 milyon civarındaki eski ve mevcut federal çalışanının bilgilerinin çalınmış olabileceğini açıkladı. [Fotoğraf: Shutterstock]

bilgisayar korsanlığı yapan uluslararası çetenin, çeşitli ülkelerdeki çok sayıda banka ve finans kuruluşundan 1 milyar dolardan fazla para çaldığı bildirildi.

rus güvenlik şirketi kaspersky lab'in raporuna göre, 2013 yılı sonundan bu yana aktif olan bilgisayar korsanları, 30 ülkede 100'den fazla bankanın sistemlerine sızdı ve düzenlediği 'eşi görülmemiş siber saldırılarda' 1 milyar dolardan fazla para çaldı.

raporda, çete üyelerinin rusya, ukrayna ve çin'de olduğu, kaspersky lab'in soruşturma sırasında interpol ve europol ile işbirliği içinde çalıştığı belirtildi.

ilk olarak new york times'ın duyurduğu haberde, 'carbanak cybergang' adı verilen siber korsanların en az 300 milyon dolar çaldığı belirtildi. kaspersky'nin bugün yayımlanan raporunda ise hırsızlığın boyutunun 1 milyar dolar olduğu açıklandı.  

çeşitli yöntemlerle bankaların bilgisayarlarına erişim kazanan korsanların, bankaların sistemlerini öğrenmek için aylarca pusuda beklediği, bankamatikleri günün belirli zamanlarında oluşturdukları sahte hesaplara para aktarmaya programladıkları, ortalama her bankanın iki ila dört ayda soyulduğu ve her seferinde bankalardan 10 milyon dolar çalındığı kaydedildi.

soyulan bankalar ve finans kuruluşlarının bulunduğu ülkeler arasında rusya, abd, almanya, çin, ukrayna ve kanada da yer alıyor.

kaspersky, "bankalardan doğrudan para çalınması ve son kullanıcıyı hedeflemekten kaçınılması" nedeniyle çetenin kullandığı yöntemlerin siber soygunculukta yeni bir döneme işaret ettiğini açıkladı.

interpol'ün dijital suç merkezi başkanı sanjay virmani, "saldırılar, suçluların, herhangi bir sistemdeki herhangi bir zafiyetten faydalanabileceğini gösteriyor" diye konuştu.

kaynak: aa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;