Türkiye

Faiz kararı 24 Şubat'a kaldı

Aylık enflasyon artışı yüzde 1.10 oldu. Yıllık enflasyon ise düşerek yüzde 7.24'e geriledi. Düşüş 1 puanın altında kaldığı için Merkez Bankası faiz indirimi için ara toplantıya gerek görmedi.

Konular: Ekonomi
Merkez Bankası 2015'te yüzde 5.5 enflasyon hedefliyor. [Fotoğraf: AA]

ocak ayında enflasyon yüzde 1.10 oldu, yıllık enflasyon ise yüzde 7.24 olarak gerçekleşti. bu oranlar beklentilerin üzerinde oldu. merkez bankası başkanı erdem başçı, geçen hafta yaptığı açıklamada enflasyon 1 puan düşerse faiz indirimi için "ara toplantı" konusunda görüşüleceğini söylemişti. veri, merkez bankası'nın faiz indirimi için beklediği düşüşün üzerinde gelince, merkez bankası akıllardaki "ara toplantı" olup olmayacağı sorusuna açıklama ile yanıt verdi. buna göre merkez bankası faizi görüşmek için "ara toplantı" yapmayacak. para politikası kurulu faizi olağan 24 şubat'taki toplantısında görüşecek. merkez bankası açıklaması ile enflasyon verisi öncesi 2.44'ü gören dolar, 2.40'a kadar geriledi. 

zam şampiyonu patlıcan

tüketici fiyatları bazında ocak ayında en yüksek fiyat artışı görülen ürün yüzde 61,19 ile patlıcan oldu.  patlıcanı yüzde 56.68 ile çarliston biber, yüzde 51.93 ile kabak izledi. aylık en yüksek artış yüzde 4,19 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. ana harcama grupları itibariyle 2015 yılı ocak ayında endekste yer alan gruplardan gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 3,52, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 2,52, ev eşyasında yüzde 2,01, eğlence ve kültürde yüzde 1,64 artış gerçekleşti. aylık en fazla düşüş gösteren grup yüzde yüzde 6,98 ile giyim ve ayakkabı oldu. 

beklenti yüzde 0.73'tü

“enflasyon beklenti anketi"ne katılan ekonomistleri, ocak ayı enflasyonunun aylık bazda yüzde 0,73 artacağını tahmin etti. aa finans'ın 25 ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği "enflasyon beklenti anketi"nde 2014 aralık'ta yüzde 8,17 olan yıllık enflasyonun güçlü baz etkisiyle 1,32 puan azalarak yüzde 6,85'e gerileyebileceği ifade edildi. 

enflasyonda 2014 aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 0.44 düşüş, bir önceki yıla göre de yüzde 8.17’lik artış yaşanmıştı.

"enflasyon yüzde 1 düşerse toplantı görüşülecek”

türkiye cumhuriyet merkez bankası (tcmb) erdem başçı, 27 ocak salı günü yılın ilk enflasyon raporu toplantısında, enflasyondaki gerileme ve buna bağlı olarak atılacak adımlara ilişkin sorular üzerine şu ifadeleri kullanmıştı:

"ocak enflasyonu 1 puandan fazla düştü diyelim, öngörülenden çok fazla düştü. şu anda 8,17. 7,17'nin altına düştü diyelim. çekirdeğe baktık iyi. 4 şubat'ta dahi oturup parametreleri değerlendirebiliriz. 24 şubat'ta yapacağımız para politikası kurulu (ppk) toplantısına çok vakit var. 24 şubat'ta yapmayız, 4 şubat'ta değerlendiririz. bu parametreleri ayarlamak gerekiyor. reel faiz çok yüksek kaldı; mesela fonlama faizi, onu enflasyonun hafif üzerine çekebiliriz. 24'ünde yapacağımız işi 4'ünde yapmış olabiliriz. böyle bir esnekliğimiz de var. bunu istikrarı bozmadan, dikkatli bir şekilde yapabiliriz."

düşen petrol enflasyonu geri çekiyor

merkez bankası'nın 2015 enflasyon beklentisi yüzde 5.5, 2016 ve 2017 içinse yüzde 5. merkez bankası'nın tahminini aşağı çekmesinde temel neden petrol fiyatlarındaki düşüş.
enflasyondaki düşüş eğiliminin ocak ayından itibaren hız kazanacağını ve o nedenle faiz indirim sürecini de ocak ayından itibaren başlattıklarını ifade eden merkez bankası başkanı erdem başçı, "indirim süreci boyunca da temkinli yaklaşımımızı korumamız halinde 2015 sonunda son 45 yılın en düşük enflasyonunu gerçekleştirmemiz mümkün görünüyor" demişti.

ağustos ayına kadar baz etkilerinin yıllık enflasyonu düşürücü yönde, yılın geri kalanında ise artırıcı yönde olacağını tahmin ettiklerini aktaran başçı, "bu çerçevede yıllık enflasyonun yılın üçüncü çeyreğine kadar düşüşünü sürdüreceğini, son çeyrekte ise baz etkisiyle bir miktar yükselerek yüzde 5,5 seviyesine geleceğini öngörüyoruz" açıklamasını yapmıştı.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;