Yaser Arafat

Fransa, Arafat davasını düşürdü

2004'te ölen Filistin lideri Yasir Arafat'ın zehirlenerek öldürüldüğü iddiasını soruşturan Fransız makamlar, delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürüldüğünü açıkladı.

Yasir Arafat
Yasir Arafat'ın şüpheli ölümü halen tartışma konusu. [Fotoğraf: Reuters]

kasım 2004’te israil kuşatması altında ölen filistin lideri yasir arafat’ın tartışmalı ölümüyle ilgili soruşturma yürüten fransız makamlar, delil yetersizliği nedeniyle davanın düşürülmesine karar verdi.

fransa’nın nanterre şehrindeki mahkemede afp’ye açıklama yapan savcı, arafat’ın zehirlenerek öldürüldüğü iddiasını araştırmak üzere başlatılan soruşturmanın delil yetersizliği nedeniyle kapatıldığını söyledi.

yasir arafat'ın eşi suha arafat'ın avukatı francis szpiner da twitter hesabından açıklamayı doğruladı:

"nanterre yargıçları, yasir arafat'ın ölümü soruşturmasında davayı düşürme kararı aldı."

arafat’ın ölümü

11 kasım 2004'te paris'teki percy askeri hastanesinde 75 yaşında ölen, filistin’in özgürlük hareketinin sembol ismi yasir arafat’ın ölmeden önce vücudunda ve giysilerinde zehirli polonyum-210 maddesine rastlanmıştı.

ekim 2004’te ramallah’taki karargahında israil kuşatması altında yaşayan arafat’ın ciddi bir sağlık sorunu yoktu.  12 ekim’de yemekten sonra aniden hastalandı. baş dönmesi, bulantı ve karın ağrısı gibi şikayetler üzerine doktoru soğuk algınlığı teşhisi koydu. ama sağlık durumu hızla kötü gitmeye başladı. bunun üzerine ramallah’a mısır ve tunus’tan doktorlar geldi.

29 ekim’de helikopterle ürdün’e götürülen arafat, buradan da fransız hükümeti’ne ait bir uçakla paris’teki percy hastanesi’ne kaldırıldı. fransız doktorlar hastalığına bir teşhis koyamadı. arafat komaya girdi. 11 kasım’da, 75 yaşında öldü.

otopsi yapılmamıştı

arafat’a otopsi yapılmadı; ölüm nedeni ve tıbbi kayıtları açıklanmadı. arafat’a yakın pek çok filistinli yetkili zehirlendiğini düşündü. batı’da ise arafat’ın aids nedeniyle ölmüş olabileceği spekülasyonları yapıldı. tıp dünyası lösemi, gıda zehirlenmesi ve yaşlılık gibi ihtimaller üzerinde durdu.

2012’de al jazeera’nin yayınladığı arafat’ı ne öldürdü? başlıklı haberi üzerine fransa’da cinayet bürosu soruşturma başlatmıştı.

arafat’ın mezarını açan fransız yetkililer, cesedinden 60 örnek aldı. bunların 20’si isviçreli yargıçlara, 20’si fransız yargıçlara ve kalanı da adli tıp uzmanlarından oluşan ekiplere dağıtıldı.

zehirlenmiş olma ihtimali yüzde 83

isviçreli adli tıp uzmanlarının raporuna göre ölümün polonyum zehirlenmesiyle bağlantılı olma ihtimali yüzde 83.

al jazeera’ya konuşan ingiliz adli tıp uzmanı dave barclay’ye göre, elde edilen bulgular arafat’ın zehirlenerek öldürüldüğüyle ilgili yeterli kanıtı sunuyor.  barclay “arafat’ın ölümüne yol açan silahı bulduk. ama bu silahı vaktiyle kimin kullandığını bilmiyoruz” demişti.

kaynak: afp, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;