IŞİD

Fransa IŞİD'e karadan müdahalede yok

Cumhurbaşkanı Hollande, Fransa'nın Irak hükümetinin talebi üzerine IŞİD'e karşı hava harekâtına destek vereceğini ancak kara operasyonlarına katılmayacağını söyledi. Hollande, IŞİD'in rehin tuttuğu Fransızları serbest bırakması için örgüte fidye ödemediklerini belirtti.

Konular: Fransa, Avrupa
Hollande Fransa'da hava harekatına Irak yönetiminin çağrısı üzerine destek vereceğini belirtmişti. [Fotoğraf: AA]

hollande, iktidara geldiğinden bu yana elysee sarayı’nda yılda bir kez düzenlediği geleneksel basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı. hollande’ın iç ve dış politikaya yönelik açıklamalar yaptığı basın toplantısını, yerli ve yabancı yaklaşık 350 gazeteci izledi.

işid ile mücadeleye irak hükümetinin talebi üzerine hava desteği vererek katılacağını söyleyen hollande, ''bu çağrı üzerine işid ile mücadeleye hava desteği verilmesini kararlaştırdım. bundan öteye gitmeyeceğiz. kara birlikleri olmayacak ve irak'a karadan müdahale etmeyeceğiz''dedi.

fransa cumhurbaşkanı francois hollande, ingiltere ve abd vatandaşlarını kafalarını keserek öldüren işid'in suriye'de elinde tuttuğu fransız rehineleri nasıl serbest bıraktığına ilişkin soruyu, "paris yönetimi, rehinleri geri almak için ne herhangi bir fidye ödedi ne de takas yaptı" karşılığını verdi.

hollande, "ama bazı ülkeler, bize yardım etmek için bunları yaptı, bunu kabul etmeliyim" diye ekledi.

ingiliz ve abd yönetimleri, vatandaşlarının işid tarafından öldürülmesini, bazı ülkelerin örgüte fidye ödemiş olmasına bağlamıştı. 

daha önce de iki abd'li gazeteciyi öldüren işid örgütü, son olarak kaçırdığı ingiliz vatandaşı david cawthorne haines'i başını keserek katletmişti.

'yaptırımlar olumsuz etki yaratır'

rusya'ya yaptırımlarla ilgili olarak hollande, 'yaptırımların hem rusya, hem avrupa ekonomisine ve büyümeye olumsuz etki yaratacağını'''söyledi.

hollande, rusya'nın ateşkese uyması halinde moskova'ya teslimatını askıya aldıkları helikopter taşıyıcısı savaş gemisini bu ülkeye gönderebilecekleri mesajını verdi, ancak şu anda teslimatın yapılması aşamasında olmadıklarını belirtti.

referandum mesajı

cumhurbaşkanı hollande, "iskoçya'daki referandum sonucunun ise bütün avrupa'yı etkilemesinin kaçınılmaz olduğunu" söyledi.

'ebola'ya karşı desteğe hazırız'

hollande, batı afrika kıtasını tehdit eden ebola virüsü ile mücadele için ülkesinin gerekli desteği vermeye hazır olduğunu da belirtti ve ilk etapta gine'de bir hastane kurulmasına sağlayacaklarını söyledi.

kaynak: reuters ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;