Ortadoğu

Fransa'dan 'tampon bölge' mesajı

Cumhurbaşkanı Hollande, Türkiye'nin Suriye kriziyle ilgili önerisi üzerinde çalıştıklarını belirtirken, Şam'a da 'kimyasal silah' uyarısı yaptı.

Konular: Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Öneri Türkiye'den

200 bin sığınmacı

Obama'dan Şam'a tepki

Hollande, Suriye'de yaşananların Ortadoğu'nun güvenliği ile Lübnan'ın bağımsızlığını ve istikrarını ilgilendirdiğini söyledi. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, ülkesinin, suriye'de tampon bölge kurulmasına ilişkin olarak müttefikleriyle çalıştığını söyledi.

pazartesi akşamı başkent paris'te, fransa'nın yurt dışında görevli büyükelçilerine hitap eden hollande, suriye'deki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

hollande, türkiye’nin suriye'de tampon bölge kurulması önerisi üzerinde çalışıldığını, konuyla ilgili zorlukların ve risklerin farkında olduğunu belirtti.

suriye'deki krizin sadece bu ülkeyle sınırlı olmadığını belirten hollande, sorunun artık ortadoğu'nun güvenliği ile lübnan'ın bağımsızlığını ve istikrarını da ilgilendirmeye başladığını kaydetti.

'kimyasal silah' uyarısı

hollande, şam rejimine de 'kimyasal silah kullanılmaması' uyarısı yaparak, suriye yönetiminin bu yola başvurması halinde, bunun uluslararası camianın askeri müdahalesi için 'meşru bir neden' olacağını vurguladı.

suriye yönetimi daha önce, ülkeye dış müdahalede bulunulması halinde kimyasal silah kullanabileceğini duyurmuş, abd başkanı barack obama da şam yönetiminden gelen bu açıklamaya tepki göstermişti. obama, suriye lideri beşar esad'ın kimyasal silah kullanmak gibi 'trajik bir hata' yapması halinde, bunun sonuçlarına katlanacağını söylemişti.

sözleşmeye taraf değil

kimyasal ve biyolojik silahların kullanılmasını yasaklayan 1992 tarihli kimyasal silah konvansiyonu'na taraf olmayan suriye'nin elinde sinir gazı, tabun ve hardal gazı olduğu tahmin ediliyor.

ülkede esad yönetimine karşı başlayan isyan 18 aydır sürüyor. muhalifler ve ordu arasındaki çatışmalar ülkeyi savaş alanına çevirmiş durumda. bm'ye göre suriye'de isyanın başlamasından bu yana ölenlerin sayısı 18 binin üzerinde. 

ankara, suriye’deki çatışmalardan kaçarak türkiye’ye gelecek sığınmacıların sayısının artmasından endişe ediyor. sınırdaki kamplara yerleşen sığınmacı sayısı 80 bine ulaştı.

şam yönetimine karşı isyanın başladığı 18 ay öncesinden bu yana komşu ülkelere kaçan suriyelilerin sayısı ise 200 bini aşmış durumda.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;