Mısır'da darbe dönemi

Fransa Mısır’a savaş uçağı satacak

Fransa, 24 savaş uçağı satılması konusunda Mısır'la anlaşma sağlandığını duyurdu. Fransız yetkililer anlaşmayı imzalamak için 16 Şubat'ta Kahire'ye gidecek.

Konular: Mısır, Fransa, Ortadoğu
Fransa’nın savaş uçağı Rafale, dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip olan uçaklarından biri. [Fotoğraf: Reuters]

elysee sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre; fransa, mısır’a 24 adet rafale tipi savaş uçağı satacak. 

açıklamada bu anlaşmanın mısır’ın bölgede istikrarın sağlanması konusunda daha aktif bir rol oynamasına yardımcı olacağı kaydedildi.

fransa savunma bakanı jean yves le drian, 16 şubat pazartesi günü anlaşmayı imzalamak üzere kahire’ye gidecek.

fransa yeni yapılacak anlaşma gereği bu ülkeye bir fırkateyn ile füzeler de satacak. fransız bfm televizyon kanalı da savunma ihalesinin miktarının 5 milyar euro civarında olduğunu duyurdu.

ilk kez ihraç edilecek

fransa’nın kendi ürettiği rafale tipi savaş uçağını ilk defa ihraç edecek olması nedeniyle söz konusu anlaşma önem taşıyor.

fransa’nın afganistan, libya, mali ve irak’ta kullanmış olduğu savaş uçağı, dünyanın en gelişmiş teknolojiye sahip olan savaş uçaklarından biri.

rafale en pahalı savaş uçaklarından biri olarak nitelendiriliyor.

mısır, rusya ve abd ile askeri işbirliğini de geliştiriyor

10 şubat’ta kahire’de rusya devlet başkanı vladimir putin’i ağırlayan mısır cumhurbaşkanı sisi, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin geliştirileceğini söylemişti.

abd başkanı barack obama 23 nisan’da mısır’ın sina yarımadası'nda terörle mücadelesini desteklemek için 10 apaçi helikopterini mısır'a göndermeye karar vermişti.

abd 2014 yılı mali bütçesinde mısır’a yönelik ikili dış yardımların yaklaşık 1.5 milyar dolar olarak belirlemişti. bunun içinde 1.3 milyar dolarlık dış askeri yardım, 200 milyon dolarlık ekonomik destek yardımı bulunuyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;