Haber

Gazze'den bağımsızlık mesajı

Hamas'ın kuruluş yıldönümünde onbinlerce kişiye hitap eden örgütün sürgündeki lideri Halid Meşal, tek ve bağımsız bir devlete vurgu yaptı.

Haberin Öne Çıkanları

Kutlama yapılıyor

Tarihi ziyaret

Sorun sürüyor

Meydana Hamas'ın kurucusu Ahmet Yasin (sağda) ve bir süre önce öldürülen Ahmet Ceberi'nin posterleri asıldı. [Reuters]

filistin'in gazze kentinde, israil'e karşı mücadele eden hamas örgütünün 25'inci kuruluş yıldönümü kutlanıyor. israil'e fırlatılan füze maketinin yerleştirildiği kentin batısında yer alan el-ketibe meydanı'nda toplanan onbinlerce filistinli'yi, 45 yıl sonra gazze'ye ayak basan örgütün sürgündeki lideri halid meşal selamladı.

2007 yılından bu yana gazze şeridi'ni yöneten hamas'ın ev sahipliğinde gerçekleşen kutlamalar için süslenen meydan hınca hınç dolarken, meşal'le birlikte kalabalığı selamlayanlar arasında gazze'deki hamas hükümetinin başbakanı ismail haniye de vardı.

ketibe meydanı'ndaki dekorda, m-75 füzesiyle birlikte son israil saldırılarında öldürülen örgütün askeri kanat sorumlusu ahmed ceberi ve hamas'ın kurucusu şeyh ahmed yasin'in posterleri vardı.

israil abulukası altındaki gazze'ye 1967'den beri ilk kez giden meşal'in konuşmasını 200 bin kişi dinledi. yalnız gazzeliler değil, diğer arap ve islam ülkeleriyle filistin'in batı şeria yönetimini elinde bulunduran el fetih örgütünden de binlerce kişi meydandaydı.
 
konuşmasında tüm araplara seslenen meşal, "tüm araplara şunu söylemek istiyorum. hepinizi tek bir ümmet olarak görmek istiyoruz" dedi. 
 
filistin tek bir toprağından vazgeçmeyeceğini söyleyen meşal, "filistin batı şeria'da gazze'de müslümanıyla, hristiyanıyla bütün güçleriyle birdir, tektir. filistin devletine alternatif yoktur. filistin otoritesiyle diyalog içindeyiz. amacımız halkımıza hizmet etmektir. bağımsız bir devletten yanayız. koşullara bağlı karardan bahsetmiyoruz" diye konuştu. 

meşal'in konuşmasını 200 binden fazla kişi dinledi [reuters].
 
meşal'in koşullara bağlı dediği devlet, geçen hafta bm'de oylanan ve statüsü gözlemci devlete yükselen filistin.
 
oylama, el fetih lideri mahmud abbas'ın girişimiyle yapılmıştı. meşal'in sözleri, abbas'ın bu adımını desteklese de yeterli görmediğine işaret ediyor.
 
ancak görüş ayrılıklarına rağmen yine de 2006 yılında 18 aylık kanlı çatışmaya tutuşan iki grubun arasında birleşme çabaları var. fetih, altı yıl sonra ilk kez hamas'ın kutlamasına temsilci gönderdi. filistinliler şimdi liderlerden daha fazlasını bekliyor. 

gazze'de ikinci gününü geçiren meşal, törenden sonra çocukları israil saldırılarında hayatını kaybeden ailelerle de bir araya gelecek.

secdeye kapanmıştı

1967 yılında çıkarıldığı filistin'e 2012'de geri dönen halid meşal, cuma günü refah sınır kapısı'ndan girdiği gazze'de secdeye kapanmış ve "bugün benim üçüncü doğum günüm" demişti.

hamas'ın kurucusu şeyh ahmed yasin'in 2004'te israil suikasti sonucu öldürülmesiyle örgütün başına geçen meşal, sürgün yıllarını kuveyt ve ürdün'de geçirmişti. meşal'in kendisi de, 1997 yılında, israil gizli servisi mossad'ın hedefi olmuş ve suikast girişiminden sağ kurtulmuştu.

tel aviv yönetimi, şimdiye kadar meşal'in gazze gezisine herhangi bir tepki göstermiş değil.

meşal'in başkanlığını yaptığı hamas örgütü, 2006 yılının ocak ayında yapılan seçimlerde mecliste çoğunluğu ele geçirdi ve fetih'le girdiği mücadele sonrasında 2007 yılında gazze'de kontrolü sağladı.  hamas, israil, ab ve abd tarafından 'terör' örgütü olarak kabul ediliyor.

sorun sürüyor 

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.
 
görüşmelerin son turu 2010'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti.
 
filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu. son olarak, israil ve hamas arasında 167 kişinin öldüğü karşılıklı çatışmalar yaşanmış ve sekiz günün ardından, ateşkes ilan edilmişti.
 
kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;