Gezi Parkı eylemleri

Gezi iddianamesi kabul edildi

Taksim Dayanışması üyelerinin 'örgüt kurmak'la suçlandığı Gezi olayları iddianamesi mahkeme tarafından kabul edildi. Mimar Mücella Yapıcı ve Taksim Dayanışması üyelerinin 7.5 yıldan 29 yıla kadar hapsi isteniyor.

Mayıs 2013'te başlayan Gezi eylemlerinden bu yana 8 kişi hayatını kaybetti. [Al Jazeera]

iddianamede, taksim'deki gezi parkı'nın istanbul valisi hüseyin avni mutlu tarafından açıldığı 8 temmuz 2013'teki müdahale sırasında gözaltına alınan taksim dayanışması üyelerine yönelik suçlamalar var.

'örgüt' suçlaması

istanbul cumhuriyet başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede 26 kişinin ismi geçiyor.

mimarlar odası çevre etki değerlendirme kurulu 2. başkanı ayşe mücella yapıcı, istanbul tabip odası genel sekreteri ali çerkezoğlu, elektrik mühendisleri odası istanbul şube başkanı beyza metin, mimarlar odası istanbul şubesi yöneticisi ender imrek ve gezi olayları platformu üyesi haluk ağabeyoğlu, 'uzun süre olayları yönetmeleri ve planlamaları nedeniyle bir organize suç örgütü şeklini almak'la suçlanıyor.

29 yıla kadar hapis istemi

yapıcı, çerkezoğlu, imrek, metin ve ağabeyoğlu hakkında, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak', 'toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu'na muhalefet etmek', 'görevi yaptırmamak için direnmek' suçlarından 7.5 yıldan 29 yıla kadar hapis cezası istendi.

diğer sanıkların ise 1 yıl ile 10 yıl arasında değişen hapisle cezalandırılması talep edildi.

mimarlar odası başkanı eyüp muhçu ve devrimci işçi sendikaları konfederasyonu (disk) genel sekreteri arzu çerkezoğlu'nun da aralarında olduğu 31 kişi hakkında ise dava açılmamasına karar verildi.

'taş ve sopalarla saldırdılar'

iddianamede, taksim dayanışması'nın sosyal medya ve internet sitesi üzerinden yaptığı çağrılarla bir araya gelen türkiye mimarlar ve mühendisler odası (tmmob), gezi parkı'nı koruma ve güzelleştirme derneği ve bazı sendika ve siyasi partilerin de aralarında olduğu grupların gezi parkı'nda bekleyen polislere taş ve şişelerle saldırdığı iddiası yer aldı.

gruptakilerin ayrıca molotofkokteyli, ses bombası, sapan ve bilye kullandığı da yine suçlamalar arasında.

ilk duruşma 12 haziran'da yapılacak.

kaynak: dha

 
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;