Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

Görevden almalar Emniyet Genel Müdürlüğü'ne sıçradı

Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun ardından Hükümet'in başlattığı karşı operasyonda Emniyet Genel Müdürlüğü'nde 14 Daire Başkanı görevden alındı.

Konular: Türkiye
Görevden alınanlar arasında Hrant Dink cinayetiyle de hatırlanan Teftiş Kurulu Başkanı Ramazan Akyürek de var. [AA-Arşiv]

başbakan erdoğan'ın, "devlet içinde devlet olma gayretinde olan çeteler var" sözlerinin ardından başlayan kadro operasyonu cuma günü de emniyet genel müdürlüğü'nde devam etti. emniyet genel müdürlüğü’nün üst yönetimi neredeyse tamamen değiştirildi.

teftiş kurulu, kaçakçılık ve organize suçlar, terörle mücadele, asayiş, siber suçlarla mücadele dairesi başkanlarının da aralarında bulunduğu 14 daire başkanı görevden alındı, yerlerine atama yapıldı. sadece istihbarat daire başkanı değiştirilmedi.

salı günü aralarında kabinedeki üç bakan oğlunun da gözaltına alındığı yolsuzluk ve rüşvet operasyonundan sonra başta istanbul ve ankara olmak üzere 9 ilin emniyet teşkilatında görevden almalar başlamıştı.

genel müdürlük'teki görevden alma ve atamalar  

- teftiş kurulu başkanlığı: ramazan akyürek'in yerine necmettin emre

- özel güvenlik dairesi başkanlığı: hacı yusuf karababa'nın yerine musa tiyet 

- kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele dairesi başkanlığı: mehmet yeşilkaya'nın yerine hacı yusuf karababa

- siber suçlarla mücadele dairesi başkanlığı: ömer tekeli'nin yerine seyithan bulu

- terörle mücadele dairesi başkanlığı: cihangir çelik'in yerine ünal acar 

- asayiş dairesi başkanlığı: mehmet tüzel'in yerine battal gazi örümcek  

- güvenlik dairesi başkanlığı: bekir akarsu'nun yerine arif çankal 

- kriminal dairesi başkanlığı: oğuz karakuş'un yerine kemal pelit 

- bilgi teknolojileri dairesi başkanlığı: erkan güler'in yerine ahmet karacabey

- dış ilişkiler dairesi başkanlığı: fatih inalkaç'ın yerine ahmet kemal yüzgüleç 

- haberleşme dairesi başkanlığı: sedat sevim'in yerine murat kocak 

- idari ve mali işler dairesi başkanlığı: ayhan falakalı'nın yerine hasan adak 

- arşiv ve dökümantasyon dairesi başkanlığı: oktay kılıç'ın yerine idris karabörk 

- koruma daire başkanlığı: yesari vural'ın yerine ibrahim kulular

ramazan akyürek de görevden alındı

görevden alınanlar arasında en dikkat çeken isim teftiş kurulu başkanı ramazan akyürek. 

trabzon’daki santa maria kilisesi rahibi andrea santoro’nun öldürüldüğü ve tayad’lılara yönelik linç girişiminde bulunulduğu dönemde emniyet müdürü olan ramazan akyürek, 8 mayıs 2006’da emniyet genel müdürlüğü istihbarat daire başkanı oldu.

akyürek’in gülen cemaatinin emniyetteki kilit isimlerinden biri olduğu iddia ediliyordu. 

akyürek’in istihbaratın başına geçmesinden bir süre sonra, 19 şubat 2007’de hrant dink öldürüldü. olayın ardından dink’in katili ve bağlantılı olduğu isimler yakalanırken, dink’i öldüren ogün samast’ı azmettirdiği öne sürülen erhan tuncel’in polis muhbiri olduğu ortaya çıktı.

tuncel, dink’in öldürüleceğini o dönemde trabzon emniyet müdürü olan ramazan akyürek’e bildirdiğini söyledi. akyürek’in dink’in öldürüleceği konusunda yapılan 11 ihbardan sadece birini istanbul emniyet müdürlüğü’ne ilettiği ortaya çıkmıştı.

içişleri bakanlığı bunun üzerine soruşturma başlattı. soruşturmayı yürüten müfettişler hazırladıkları raporda dönemin istanbul il emniyet müdürü celalettin cerrah ile akyürek’in görev yerlerinin değiştirilmesini önerdi. akyürek, 16 ekim 2009’da görevinden alınarak emniyet genel müdürlüğü strateji geliştirme daire başkanlığı emrine uzman kadrosu ile atandı.

ama akyürek görevinden alınmasının haksız, sebepsiz ve hukuka aykırı olduğunu öne sürerek, ankara 14. bölge idare mahkemesi’nde dava açtı. mahkeme, söz konusu atama kararını iptal etti. ramazan akyürek, şubat 2012’de daire başkanlığı’ndan teftiş kurulu başkanlığı’na terfi etti. akyürek, bu atamayla emniyet merkez teşkilatında genel müdür yardımcısına denk bir makam sahibi olmuştu.

ankara emniyeti'nde 3 görevden alma daha

daha önce 18 polis müdürünün görevden alındığı ankara emniyet müdürlüğü'nde 3 il emniyet müdür yardımcısının da görev yeri değiştirildi.

terörle mücadeleden sorumlu lokman kırcılı, organize suçlardan sorumlu ibrahim pala ve kaçakçılıktan sorumlu ismail öztürk görevden alındı.

terörle mücadele günter şenses'e, kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele hakan arıkan'a bağlandı. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;