Gülen örgütü soruşturmaları

Gülen: Yolsuzluk olduğu muhakkak

Fethullah Gülen 16 yıl sonra ilk görüntülü mülâkatını yaptı. BBC'ye verdiği röportajda yolsuzluk iddiaları için 'Bunu herkes kabul ediyor. Değiştirmeye de kimsenin gücü yetmez' dedi.

gülen pensilvanya'daki evinde, bbc'den tim franks ve güney yıldız'a konuştu.

türkiye'nin şu an gündeminde olan hemen hemen her konuda fikirlerini beyan etti. röportajın merkezinde "hizmet hareketi" ismini verdiği cemaati ile hükümet arasındaki kavga vardı.

"padişahların etrafındaki insanlar..."

gülen, hükümet-cemaat kavgasında erdoğan'ın çevresindekilerin onu yanlış yönlendirdiğini söyledi. "bir mabeyni hümayun var herhalde zannediyorum çevresinde. mabeyn, padişahların etrafındaki insanlara deniyordu. çevresinde zannediyorum meseleleri farklı intikal ettiriyorlar. ben hâşâ bir insanda öyle bir dengesizlik, hele paranoya falan var, buna ne kalbim ne de vicdanım, ne de dilim varmaz böyle bir şey söylemeye. bir yönüyle, böyle rahatsız edici şeylere sevk ediyorlar sanıyorum arkadaşı" dedi.

"ümidimi yitirmedim"

fethullah gülen, cumhurbaşkanı'na gönderdiği mektubun, sulh sağlayabileceği endişesi ya da cumhurbaşkanı'nın muhatap alınması sebebiyle erdoğan'ı rahatsız etmiş olabileceğini, bu yüzden tepki gösterilmiş olabileceğini söyledi. sulh konusunda ümidini koruduğunu belirten gülen, "hali hazırdaki bu isyan ruhu, bu kin ve nefret ruhu çabuk bastırılamaz. bir yönüyle, kırılan onurlar oldu, dokunulan gururlar oldu. bu birden bire bastırılamaz. yeniden her şey böyle endazeden geçirilmiş gibi ahengine getirilemeyebilir. fakat ümidimi hiç yitirmedim ben, yine olacağına inanıyorum" dedi.

abd'nin pensilvanya eyaletinde gülen'in yaşadığı ev.
Gülen, 1997'den bu yana ABD'nin Pensilvanya eyaletinde yaşıyor. [Fotoğraf: Reuters]

polis ve yargıda tasfiyeler

gülen yolsuzluk ve rüşvet operasyonu sonrası yargı ve emniyette birçok kişinin cemaate yakın oldukları gerekçesiyle tasfiye edilmesine de değindi. tasfiye edilen birçok kişinin kendileriyle alâkası olmadığını söyledi ve "sonradan bu ortaya da çıkabilir, bu insanlar, savcısı, hâkimi, emniyetçisi, yerlerine dönmek istedikleri zaman herhalde orijinlerini ortaya koyacaklardır. 'ben şu çizgide bir insanım, şöyle düşünüyorum' diyeceklerdir. o zaman biz utanmayacağız, belki başkaları utanacak. burada kurunun yanında yaşın yanması gibi, türk atasözüdür bu. zannediyorum onlar da vicdanlarıyla böyle yüz yüze gelince, kendilerini hesaba çekeceklerdir" dedi.

"yolsuzluk olduğu muhakkak… kimsenin değiştirmeye gücü yetmez"

gülen'e yolsuzluk ve rüşvet iddiaları hakkında ne düşündüğü sorulduğunda, "bir yolsuzluk olduğu muhakkak. bunu herkes kabul ediyor... hemen meselenin mahiyetini görüyor, biliyor. değiştirmeye de kimsenin gücü yetmez. fakat bir rahatsızlık vardı herhalde, cemaate karşı bir rahatsızlık vardı. bu vesile ittihaz edildi. esas o işi yapan hâkimler ve savcılar sağa sola savruldular" dedi.

"paralel devlet söylemi, yolsuzluğu unutturuyor"

gülen 'paralel devlet' söylemi ile yolsuzluk operasyonunun gölgelenmek istendiğini iddia etti. yolsuzluk ve rüşvetin suç olmaktan çıkarıldığını savundu ve  "(savcılar) bilememişler yani o mevzuda bunların suç olmaktan çıkarıldığını bilememişler ve yapmışlar bu meseleyi. bu onları rahatsız ettiğinden dolayı. dolayısıyla sadece paralel devlet üzerinde duruldu. yapılan esasen o mesavi diyebileceğimiz, o kötülükler diyebileceğimiz, rüşvetler, ihaleye fesat karıştırmalar, onlardan hiç bahsedilmiyor yani. onlar, olağan bir şey gibi gösterilmeye çalışılıyor" dedi.

"hareketi olduğundan büyük gösteriyorlar"

gülen, "biraz büyük gösterme, biraz kendi tabanlarını koparma, koparmaya çalışma, harekete karşı rahatsızlıklarını, böyle bir fırsat zuhur edince, ortaya çıkınca, değerlendirme gibi bir şey oldu zannediyorum... pişman olanlar olacak, sözlerini tashih etmeye çalışacaklar, fakat şu anda mesele bu istikamette gelişiyor. bir de medyada da yandaş olanlar var, taraftar olanlar var, onlar da bazı meseleleri çarpıtıyorlar" ifadesini kulandı.

"zalim allah'ın kılıcıdır"

fethullah gülen, hareketin giderek siyasi tartışmaların odağı haline gelmesinde pişmanlık duyup duymadığıyla ilgili soruya "pişmanlık duymam. kaderi de tenkit etmem. onu tenkit sayılacak şeyler aklıma geldiğinde istiğfar eder" yanıtını verdi.

isim vermeden erdoğan'ı eleştiren gülen, "hadis diye rivayet edilen bir söz var; 'zalim allah'ın kılıcıdır. allah onunla intikam alır sonra döner ondan da intikam alır" pişmanlık değil ama bu vesile ile kendimizle yüzleşebiliyorsak... hazret-i ömer'e nispet edilen bir söz var: 'hesap faslı gelmeden kendinizle yüzleşin, hesaplaşın' meseleye biraz böyle bakıyorum. bu, arkadaşlarımızın yaptıkları her şey milimi milimine doğruydu demek değil yani" dedi.

cemaat kime oy verecek ?

gülen, hareketin kime oy vereceği sorulduğunda ise "(cemaate yönelik) belki bir şey desem şöyle derim: kim hak hukuk karsısında dik duruyorsa, sağlam ise, sağlam duruyor ise, kim demokrasiye saygılı ise, çevresi ile iyi geçiniyor ise (ona oy verin) derim." karşılığını verdi.

gülen röportajda, başbakan erdoğan'ın diğer iddialarına da yanıt verdi. hareketi'nin ve kendisinin israil yanlısı olmadığını, mavi marmara ile ilgili sözlerinin çarpıtıldığını söyledi.

"kürt meselesine onlardan evvel destek verdik"

gülen hareketi'nin şu an devam eden kürt sorununa barış girişimine karşı olduğuna dair iddialara ise "kürt meselesinde, o sürece biz onlardan evvel destek verdik. yani, fakir'in yaptığı şey sadece bir teşviktir, teşvikten ibarettir. kendilerine bu mevzuda yazılı bir kısım dokümanlar da arz etmiştim... fakat her nedense karalama adına yine sürecin aleyhinde gibi gösterdiler... onun orada hareket dedikleri camiaya karşı esasen bir iftira var. haksız bir tecavüz var, bir saldırı var. o mevzuda da öyle düşündük, öyle olmasını isabetli gördük" şeklinde yanıt verdi.

gülen, şu an yürütülen görüşmelerle ilgili olarak da “örgütle müzakere yapılabilir, bir beis görmüyoruz onda. fakat devletin, itibarı onuru korunarak yapılmalı. öyle yaparsanız yarın tarih ona, ‘paralel yapı budur’ der" dedi.

gülen ayrıca güneydoğu anadolu'da hareketi'nin yaptığı hizmetlerin dağa çıkmaya engel olduğunu bunun da pkk'yı rahatsız ettiğini iddia etti.

kaynak: bbc
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;