Gülen örgütü soruşturmaları

Hasan Palaz tutuklandı

Başbakanlık ofisine dinleme cihazı konmasıyla ilgili davada "casusluk" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan TÜBİTAK'ın eski başkan yardımcısı Hasan Palaz ve iki TÜBİTAK çalışanı "sahte resmi belge ve suç delilini gizleme" suçlamasıyla tutuklandı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Böcek soruşturması

Hasan Palaz gözaltında

Palaz sahtecilikten sorgulanıyor

Hasan Palaz, Ocak ayında Ankara'daki Gölbaşı Mahkemesi'nde savunma yapmıştı. [Fotoğraf:AA]

tübitak'ın eski başkan yardımcısı hasan palaz ile iki eski tübitak çalışanı, cumhurbaşkanı erdoğan'ın başbakanlığı döneminde çalışma ofisine dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 'böcek' soruşturması kapsamında tutuklandı. bu üç isme yöneltilen suçlama bu kez "sahte resmi belge ve suç delilini gizleme". 

şüphelilerden hamza turhan emniyet'te susma hakkını kullanırken hasan palaz ve gökhan vıcıl ifade verdi. palaz ifadesinde mit'in sadece bilgi amaçlı inceleme istediğini belirterek olayın adli bir işlem olduğunun anlatılmadığını savundu. emniyet'te palaz'a "mit müsteşarlığı'ndan gönderilen malzemelerle ilgili siz ne gibi bir çalışma yaptınız? sizden başka biri bu malzemelerle ilgili bir çalışma yaptı mı?" sorusu yöneltildi. palaz emniyet ifadesinde şunları söyledi:

"bizden bu böceğin kim tarafından üretildiği, üzerindeki malzemelerin listelenmesi ve üzerindeki silikon malzemenin ömrü konusunda çalışma yapmamız istendi. elektronik malzemeler ile ilgili çalışmayı bilgem’de çalışan baş uzman araştırmacı gökhan vıcıl yaptı. silikon malzemenin katılaşması ile ilgili araştırma için marmara araştırma merkezi'nden destek alındı. oradaki araştırmacı hamza turhan poliüretan esaslı malzemenin katılaşmasıyla ilgili çalışmayı bize bilgi notu olarak yolladı. bu çalışmaların hepsi derlenerek  mit’e cevap yazıldı." 

"gönderilen malzemeler üzerinde yapılan kimyasal ve elektronik çalışmalar yeterli miydi?" sorusuna ise şüpheli palaz, "elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalıştık. yeterli olduğunu düşünüyoruz. sahtecilik suçlamasını reddediyorum" dedi.

'uzmanlığı yeterli mi?'

palaz’a şüphelilerden hamza turhan’ı daha önceden tanıyıp tanımadığı ve uzmanlığının yeterli olup olmadığı da soruldu. palaz, hamza turhan’ı ilk kez böcek davasının ikinci duruşmasında gördüğünü söyledi:

“mit’ten gelen yazıda konunun ne olduğu tam olarak açıklanmıyordu. bizim tarafımızdan sadece teknik destek isteniyordu. konunun önemine dair fikrimiz yoktu. adli bir konu olduğuna dair bir bilgi de yoktu. başbakanlık'ta veya başka bir yerde bulunduğu hakkında da bir bilgimiz yoktu. nerede, ne zaman ve nasıl bulundu, hiçbir bilgim yoktu. hamza turhan’ı testlerin yapıldığı dönemde tanımıyordum. kendisi ile bir tanışıklığım yoktur. bunu mahkemelerde de dile getirdim. özel kalemim, hamza turhan’ın politüretan malzemeler ile ilgili doktora yaptığını söylediğinde bu çalışmayı kendisine yaptırmaya karar verdim. aksi halde kendisinden başka da mam ve bilgem bünyesinde bu konuda uzman kimse yoktu.”

'raporumun arkasındayım'

emniyet'te ifadesi alınan gökhan vıcıl, 'böcek' raporunun kendisine ait olduğunu ve çalışmasının arkasında olduğunu savundu:

"böcek raporunda elektronik çalışmalara ait üst yazının ekinde bulunan rapor benim çalışmamadır. ben bu raporumun arkasındayım. çünkü bu çalışma benim eserimdir. ben mit'le ilgili yapılan yazışmada ne yazıldığını bilmiyorum. ben sadece elektronik incelememi yaptım."

palaz ve iki isim, sahte resmi belge düzenlemek ve suç delilini gizlemekle suçlanıyor. başbakanlık ofisinde bulunan böceklerle ilgili bu üç şüphelinin hazırladıkları raporda, böceklerin konma tarihi 4-5 aralık 2011 olarak gösterilmişti. 

palaz ve diğer iki ismin imzası olan rapor, dinleme cihazının prize tutturulması için kullanılan silikon malzeme üzerinde yapılan inceleme sonrası hazırlandı. bu raporda, böceğin 4-5 aralık 2011'de yerleştirildiği tespiti yer aldı. palaz 5 şubat 2014 tarihinde tübitak'ta 'paralel yapı' iddilarının ardından görevden alındı. palaz görevden alındıktan sonra yaptığı açıklamada "rapor üzerinde tahrifat yapmam istendi" dedi.

tübitak'ın bağlı bulunduğu bilim, sanayi ve teknoloji bakanı fikri işık, palaz'a tepki göstererek "2012'deki bir olayın görev değişikliğiyle bağlantısını kurmak iyi bir senariste yakışır. bu iddiasını yargıya taşımak zorunda. gitsin yargıya başvursun" ifadelerini kullandı.

aynı böceklerle ilgili tobb üniversitesi'nden bir bilirkişinin hazırladığı raporda ise bu tarih 20 kasım 2011 olarak yer aldı. bu raporu veren bilirkişi hakkında "gerçeğe aykırı bilirkişilik" yaptığı iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. bu davada takipsizlik kararı verildi.

tutuksuz yargılanıyor

palaz'ın 'böcek' soruşturması kapsamında 'casusluk' suçlamasıyla açılan davada tutuksuz yargılanmasına ise devam ediliyor. bu davada palaz'ın şüpheli iki diğer polisle birlikte hareket ettiği iddia edilmişti. palaz'ın yanıltıcı rapor hazırladığı iddianamede yer almıştı.

tübitak'ın eski başkan yardımcısı palaz hakkında kriptolu telefon dinlemelerine ilişkin soruşturmanın fezlekesinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. bu fezlekede palaz'la birlikte 27 kişi daha yer alıyor. ankara cumhuriyet başsavcılığı'nın bu fezleke kapsamında bir iddianame düzenlemesinin ardından palaz ve 27 diğer şüphelinin yargılanmasına başlanacak.

13 kişi hakkında dava

cumhurbaşkanı erdoğan'ın çalışma ofisine, başbakanlığı döneminde "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasına ilişkin palaz'ın da arasında bulunduğu 13 kişi hakkında ankara 7. ağır ceza mahkemesi'nde dava açılmıştı. palaz'ın da arasında bulunduğu bazı şüphelilere yönelik "örgütlü siyasal amaçlı casusluk suçunu ve diğer işledikleri örgütlü özel hayatın gizliliğini ihlal ve dinleme eylemlerini hangi örgüt, cemaat ya da ülke olduğunun tespitine" ilişkin soruşturma, 'böcek' soruşturmasından ayrılmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;