Suudi Arabistan

Hollande: İran söz vermeli

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, müzakereleri devam eden son anlaşma çerçevesinde İran'ın nükleer silah üretmeyeceğine dair söz vermesi gerektiğini söyledi.

KİK toplantısı öncesi Hollande ve Kral Selman baş başa görüştü. [Fotoğraf: AP]

suudi arabistan'ın başkenti riyad'da düzenlenen 15'inci körfez işbirliği konseyi (kik) istişare toplantısı'nda konuşan hollande, "iran'ın nükleer programına yönelik 5+1 ülkelerinin iran'la yürüttüğü müzakerelerde dikkatli olunması gerekiyor” dedi.

hollande, “fransa da bunu yapıyor. biz nihai antlaşmanın güçlü, uygulanabilir ve devamlı olmasını istiyoruz. iran nükleer silah üretmeyeceğine dair söz vermelidir" ifadelerini kullandı.

iran ile 5+1 ülkeleri arasında 2 nisan'da varılan lozan antlaşması'nın yoldaki bir adım, yolun da daha sürecek uzun bir yol olduğunu ve bu noktada tam bir şeffaflık istediklerini dile getiren hollande, "iran'a uygulanan yaptırımların kaldırılması konusunda ise biz yaptırımların tedrici olarak kaldırılmasını istiyoruz. iran'ın hareketlerine karşı uyanık ve dikkatli olmalıyız. varılacak antlaşmanın da bölge ülkelerini istikrarsızlığa götürmemesi gerekiyor" dedi.

fransa cumhurbaşkanı hollande, iran'a yönelik silah ihracatı konusundaki yasağın devamını desteklediklerine değinerek, "iran'a silah ihracatı konusundaki yasak devam etmelidir, biz iran'a sözde değil pratikte hükmetmek istiyoruz" ifadelerini kullandı.

fransa'nın dostlarına karşı vefalı olduğunu vurgulayan hollande, "fransa, askeri bile olsa üzerine düşenleri yapma konusunda tereddüt etmez. ancak biz diyalogdan yanayız, akıl ve sağduyunun sesini dinleriz" diye konuştu.

hollande, suudi arabistan kralı selman ile iki ülke arasındaki savunma ittifakını en yüksek seviyeye çıkarma konusunda anlaştıklarını söyledi.

yemen’e operasyon                                                                                                                                                               

suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından yemen'e başlatılan operasyona, ülkede istikrarın sağlanması amacıyla destek verdiğini ifade eden hollande, ülkesinin krizlere çözüm bulunması için üzerine düşeni yapmaya ve çalışmaya devam edeceğinin altını çizdi.

suriye sorunu

suriye, irak ve libya konusuna da değinen hollande sözlerini şöyle sürdürdü:

 "suriye'de muhalif grupları toplamak ve destek vermek için çabamızı esirgemeyeceğiz. aynı şekilde iraklı tüm grupları da aralarında uzlaşıya davet ediyoruz. libya'da da ülkeyi istikrara kavuşturacak siyasi dönüşüm sağlanması amacıyla birleşmiş milletler'in katılımıyla anlaşma sağlanması için çalışıyoruz."

son olarak hollande, fransa ile kik arasında stratejik ortaklıkların geliştirilmesi çağrısında bulundu.

kik toplantısı

suudi arabistan'ın başkenti riyad'da başlayan "15'inci körfez işbirliği konseyi istişare toplantısı"nın onur konuğu olan fransa cumhurbaşkanı hollande, kik'in kurulduğu 1981 yılından bu yana ilk avrupalı cumhurbaşkanı olarak zirveye katılıyor.

suudi arabistan kralı selman'ın göreve gelmesinden bu yana ilk kez katıldığı zirvenin başlıca gündem maddelerini, yemen krizi, iran nükleer müzakereleri, suriye krizi, işid ile mücadele ve filistin meselesi oluşturuyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;