Yemen

Husiler Başbakanlık binasını kuşatıyor

Husiler, Yemen'in başkenti Sana'da Başkanlık Sarayı etrafındaki çatışmaları durduran ateşkesin devreye girmesi ardından, Başbakanlık binasını kuşatmaya başladı. Çatışmalarda en az 9 kişi öldü, 67 kişi yaralandı.

Konular: Ortadoğu
Çatışmaların ardından askerler Yemen Devlet Başkanı Hadi'nin konutunda sıkı önlemler aldı. [Foto: Reuters]

al jazeera sana muhabiri hadil yamani’nin aktardığı bilgilere göre, çatışmaları durdurmak amacıyla kurulan arabulucu komisyon sana’da ateşkesin devreye girdiğini duyurdu.

hükümet sözcüsü racih badi, ateşkesin devreye girmesi ardından husilerin başbakan halit bahhah'ın konut olarak da kullandığı başbakanlık binasını kuşattığını ifade etti.

afp'ye konuşan badi, ağır silah donanımlı husilerin başbakanlık binasnının tüm girişlerini kapattığını, başbakan bahhah'ın hala binada bulunduğunu söyledi.

badi, ülkedeki tüm siyasi partilerin temsilcilerini çatışma ve şiddet olaylarını durduracak 'yol haritası' üzerinde müzakereler yürütmek için salı günü sabah saatlerinde 'acil toplantıya' çağırdı.

sağlık bakanı yardımcısı naser baum, husiler ile devlet başkanlığı muhafızları arasında yaşanan çatışmalarda en az 9 kişinin hayatını kaybettiğini, 67 kişinin yaralandığını açıkladı.

şii husiler pazartesi sabah saatlerinde yemen’in başkenti sana’da devlet başkanlığı sarayı’na giden bütün yolları kapatmış, devlet başkanlığı muhafızları'yla husiler arasında şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.

husiler, devlet başkanlığı sarayı'nın etrafındaki bazı evlere baskın düzenlemiş, saray muhafızlarına saldırmıştı.

gelişmeler üzerine yemen ordu birlikleri, devlet başkanı abdu rabbu mansur hadi’nin konutunun etrafında geniş bir güvenlik çemberi oluşturmuştu.

kaynaklar başkent sana’nın birçok kesiminden silah sesleri duyulduğunu belirtiyor.

başbakan'ın konvoyuna saldırı

al jazeera muhabiri husilerin yemen başbakanı halid bahhah'ın konvoyuna ateş açıldığını bildirdi. yemen hükümet sözcüsü, al jazeera muhabirine başbakanın saldırıda yara almadığını açıkladı.

yemen enformasyon bakanı saldırıya ilişkin al jazeera’ye yaptığı açıklamada ‘saldırı başbakan’ın konvoyuna yönelikti. kendisi iyi ama henzü daha güvenli bir bölgeye ulaşamadı. devlet başkanı, başbakan ve husi danışmanı arasındaki toplantı sona erdi. ateşkesin uygulanması için bir komite kurulmasına karar verildi. herkes ateşkesi kabul etti ama üçüncü taraf bunu engelliyor. bunlar eski rejimin unsurları. bugün olanlar bir darbe girişimiydi’ dedi.

yakıt istasyonlarına el koydular

başkentteki çatışmalar devam ederken husiler, hükümete bağlı tüm yakıt istasyonlarına el koyarak çalışanları uzaklaştırdı.

çatışmaları durdurmak için komisyon

yemen televizyonu,  devlet başkanlığı'nın ateşkes ilan ettiğini ve toplantı çağrısı yaptığını söyledi. toplantıya siyasi güçler de çağrıldı.

devlet başkanı hadi, son gelişmeleri görüşmek üzere her kesimden danışmanlarıyla bir araya geldi. hadi daha sonra başbakan halid bahhah ve husi danışmanıyla bir araya geldi. yemen hükümet sözcüsü, çatışmaların sona erdirilmesi için, husiler ve devlet başkanı hadi'nin danışmanlarından oluşan bir komisyon kurulmasının kararlaştırıldığını söyledi.

'televizyon husilerin elinde'

yemen medya bakanı yemen televizyonu ve haber ajansı'nın husilerin kontrolünde olduğunu ve verdiği haberlerin yasal olmadığını açıkladı.

'tam anlamıyla bir savaş'

husi hareketi siyasi büro üyesi muhammed bahiti, al jazeera’ye yaptığı açıklamada başkent sana’da yaşanan çatışmaların sorumlusu olarak devlet başkanı abdu rabbu mansur hadi’yi gösterdi.

bahiti, ‘sana’da yaşanan tam anlamıyla bir savaştır. herkes savaşı kendi hesabına kazanmak için çalışıyor. bu tabii bir şey. saldırıyı başlatan yönetimdir, biz değiliz. yönetim saldırılarını durdurmazsa tabii ki çatışmalar devam edecektir’ ifadelerini kullandı. 

'yeni bir merhaleye girdiler'

al jazeera yayınına telefonla katılan yemenli yazar ali fakih, devlet başkanı hadi’yi devletin kurumlarını ele geçirmek için şimdiye dek bir dekor olarak kullanan husilerin yeni bir merhaleye geçtiklerini söyledi. ali fakih, husi liderlerinin söylemlerinin son günlerde değiştiğini ve özellikle de devlet başkanlığı ofisi müdürü'nün kaçırılmasının ardından, artık devletin geri kalan kurumlarını da direkt olarak ele geçirmek için harekete geçtiklerini ifade etti.

fakih devlet başkanlığı sarayı etrafında yaşanan çatışmaların son merhaleye gidişin bir başlangıcı olabileceğini vurguladı.

cumhurbaşkanlığı ofisi müdürü kaçırılmıştı

yemen'in başkenti sana'da cumartesi günü ulusal diyalog çalışmalarının kilit ismi olarak bilinen cumhurbaşkanlığı ofisi müdürü ahmed avad bin mübarek cumhurbaşkanlığı konutuna giderken husiler tarafından kaçırılmıştı. bin mübarek dün akşam saatlerinde serbest bırakıldı. ancak cumhurbaşkanlığı'ndan resmi bir açıklama yapılmadı.

şiddetin önüne geçilemiyor

yemen’de eski devlet başkanı ali abdullah salih’in görevini bırakmak zorunda kaldığı 2011'deki ayaklanmanın ardından ülkede istikrar ve güvenlik sorunu sürüyor.

güneyde ayrılıkçı güney hareketi, yemen güvenlik güçleriyle çatışıyor. kuzeyde ise şii husiler ile sünni aşiretler ve ordu arasında sık sık çatışma yaşanıyor.

el kaide ise güçlü olduğu birçok bölgede üslerini yemen ordusuna kaptırıyor, buna karşın petrol ve doğalgaz borularına saldırarak orduyu operasyondan vazgeçirmeye çalışıyor.

hasar gören boruların tamiri güvenlik nedeniyle uzun süre alıyor, bu nedenle de ülkede sık sık doğalgaz ve petrol arzında ciddi sorunlar yaşanıyor.

yemen'de açlık sınırında yaşayan insan sayısı 10 milyona yaklaşmış durumda.

husiler yayılmaya çalışıyor

şii husiler 18 ekim cumartesi günü rada’yı hükümet güçlerinin direnişiyle karşılaşmadan ele geçirmişti. ancak bölgedeki aşiret mensubu silahlı grupların karşılık vermesi sonucunda çatışmalar yaşandı.

husiler yemen’in çeşitli kentlerinde yayılmaya çalışıyor. bazı bölgelerde hem aşiret mensubu silahlı gruplar hem de el kaide’ye bağlı gruplar ile husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

şia'nın zeydiye koluna mensup kişilerin oluşturduğu husi hareketi 1992'de hüseyin bedir husi tarafından kuruldu.

hüseyin’in 2004'te öldürülmesinin ardından yemen ordusu ile husiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;