Suriye'de iç savaş

İncirlik'ten IŞİD’e ilk bombardıman

Pentagon, İncirlik’te bulunan ABD insansız uçaklarının IŞİD mevzilerini buradan ilk defa bombaladığını açıkladı. Türkiye’nin kullanım izninin ardından uçaklar şimdiye kadar buradan sadece keşif için havalanmıştı.

pentagon, incirlik’te bulunan abd insansız uçaklarının işid mevzilerini buradan ilk defa bombaladığını açıkladı. türkiye’nin kullanım izninin ardından uçaklar şimdiye kadar buradan sadece keşif için havalanmıştı. bu açıklama türk dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu’nun işid ile daha kapsamlı mücadele edileceğini açıklamasından sonra geldi.

reuters’a açıklama yapan bir abd yetkilisi de yeni bombardımanlar için hazırlanıldığını belirtti.

insansız hava araçları hafta başında keşif amacıyla yine incirlik’ten kalkarak kuzey suriye’de keşif uçuşları yapmıştı.

adana incirlik’in kullanımına türkiye ve abd arasında uzun süren müzakereler sonunda izin verilmişti. koalisyon güçleri için incirlik üssü, kuzey suriye’ye yakınlığı sebebiyle önemli. buradan diğer üslerin aksine insansız hava araçlarıyla daha rahat bombardıman yapılabiliyor.

çavuşolu: kapsamlı mücadeleye başlayacağız

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu, malezya'da trt'ye yaptığı açıklamada işid'le mücadelede yeni dönemin ipuçlarını verdi. çavuşoğlu, "abd ile yaptığımız mutabakatla birlikte incirlik başta olmak üzere üslerimizi açtık" dedi. "sivillerin zarar görmemesi konusunda her zaman dikkatli olduk, bundan sonra da olmaya devam edeceğiz" diyen dışişleri bakanı, "insanlı ve insansız amerikan uçakları yakında gelecek ve işid'e karşı hep birlikte kapsamlı bir mücadeleye başlayacağız" ifadelerini kullandı. 

“suriye hava sahasında geçireceğimiz zaman artacak”

pentagon sözcülerinden jeff davis, salı günü yaptığı açıklamada incirlik üssü’nden insansız hava araçlarının bomba yüklü olarak havalandığını ve suriye hava sahasına girdiğini söyledi. davis “bu noktada henüz hava saldırısı düzenlenmiş değil. ama uçaklar ilk kez bomba yüklü olarak uçmaya başladı” açıklamasını yapmıştı.

washington post’a konuşan amerikan ordusundan başka bir yetkili ise operasyonel planlamanın tartışıldığını anlatırken, incirlik’in suriye’ye yakınlığı nedeniyle uçakların suriye hava sahasında geçireceği zamanı artıracağını söyledi.

“incirlik karşılığında güvenli bölge”

ankara, incirlik üssü'nün koalisyon uçaklarına açılması ve suriye'de güvenli bölge oluşturulması adımlarının eş zamanlı olarak atılmasını talep etti.

üst düzey kaynaklar, bakanlar kurulu kararında imzaların tamamlanmasının ardından, abd'nin de bilgisiyle, iki noktada güvenli bölge deklarasyonunun açıklanabileceğini işaret etti. bu bölgelerin enlem ve boylamları da açıklanacak. türk silahlı kuvvetlerinin 'güvenli bölge olarak' deklare edilen bölgeye 'hemen girip önlem alması' şimdilik planda yok. bu alanlara bir saldırı olduğu takdirde türk silahlı kuvvetleri önce ateşle karşılık verecek. saldırı sona ermezse tsk güvenli bölgeye girip önlem alacak. sonraki aşamada bu bölgelere türkiye'deki suriyeli sığınmacılar yerleştirilecek.

kaynak: reuters, al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;