IŞİD

İncirlik'ten kalkan uçaklar IŞİD'i vurdu

ABD Savunma Bakanlığı, bugün İncirlik Hava Üssü'nden ilk insanlı uçuşların başladığını ve IŞİD hedeflerinin vurulduğunu açıkladı.

9 Ağustos günü ABD'ye ait 6 F-16 ve 300 asker İncirlik Hava Üssü'ne ulaşmıştı. [Fotoğraf: Anadolu Ajansı]

abd savunma bakanlığı (pentagon) sözcülerinden elissa smith, abd ordusunun bugün itibariyle türkiye'deki incirlik hava üssü'nden insanlı uçuşlara başladığını ve işid hedeflerine yönelik hava saldırıları düzenlediğini açıkladı. 

smith, "bu operasyonlar doğal kararlılık operasyonları birleşik görev gücü'nün (cjtf-oir) bir parçası olacak ve günlük hava saldırıları bilgilendirmelerinde yer alacaktır. bu gelişme, abd ve türkiye'nin işid'e karşı derinleşen işbirliğinin bir parçası olarak, türkiye'nin geçen ay yaptığı ve ülkedeki askeri üsleri abd ve koalisyon ülkelerinin işid karşıtı operasyonları için kullanıma açacağını duyurmasından sonra meydana gelmiştir. koalisyon güçleri bu ayın başında insansız hava uçuşlarına başlamıştı" diye konuştu.

türkiye ile amerika arasında varılan incirlik'in suriye sahasında işid'e karşı amerikan uçaklarına açılmasının içeriği ayrıntılı biçimde kamuoyuna açıklanmış değil. anlaşma sadece ana hatlarıyla biliniyor.

buna göre türkiye sınırındaki azez ile cerablus arasındaki bölge belli bir derinlikte bir tür fiili güvenli bölge haline dönüştürülecek. güvenli bölge havadan koruma yoluyla oluşturulacak. bu alan öncelikle işid'den temizlenecek, güvenlik sağlandığında da buraya türkiye'ye kaçmış olan suriyeli sığınmacılar dönmeye başlayacak. amerikan yönetimi bu alanın işid'den temizlenmesini vurgularken, türkiye, aralarında pkk'nın suriye'deki uzantısı pyd de dahil bütün “terörist” unsurların bu alandan uzak tutulmasını talep ediyordu.

amerikan yönetimi terör listesinde tuttuğu pkk'nın suriye'deki uzantısı pyd'ye işid ile mücadele ettiği gerekçesiyle silah ve lojistik destek veriyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;