Avrupa

‘İngiltere'den İran’a mali yaptırım’

Londra yönetimi, ülkede faaliyet gösteren tüm kredi ve finans kuruluşlarına İran’daki muadilleriyle arasındaki iş ilişkilerini ve para transferlerini durdurma çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu, İran

Haberin Öne Çıkanları

Osborne açıkladı

Transferler duruyor

UAEK raporunu izledi

Tahran, geçtiğimiz ay ilk nükleer santrali Buşehr’i faaliyete geçirmişti.
Tahran, geçtiğimiz ay ilk nükleer santrali Buşehr’i faaliyete geçirmişti. [Reuters]

ingiltere’deki finans kuruluşlarının, iran merkez bankası da dahil olmak üzere, iran merkezli kuruluşlarla bağlantı kurmasının yasaklandığı duyuruldu.

ingiliz devlet yayın kuruluşu bbc’nin haberine göre, ingiltere maliye bakanı george osborne tarafından konuya ilişkin olarak yapılan açıklama sonrasında, yerel saatle saat 15.00'da (tsi 17.00) ülkede faaliyet gösteren tüm kredi ve finans kuruluşlarına iran’daki muadilleriyle iş ilişkilerini ve para transferlerini durdurma çağrısı yapıldı.

yeni mali yaptırım, birleşmiş milletler (bm) bünyesinde faaliyet gösteren uluslararası atom enerjisi kurumu’nun (uaek) iran’ın nükleer programına ilişkin raporu kabul etmesinden sadece günler sonra geldi.

raporda, ‘iran'ın nükleer tesislerinde nükleer silah üretmeye yönelik kimi faaliyetlerde bulunulduğuna ilişkin güvenilir kaynaklardan istihbarat alındığı’ belirtiliyor.

bbc’ye göre, ingiltere'de 2008 yılında yürürlüğe giren terörle mücadele yasası kapsamında ilk kez bir ülkenin bankacılık sektörüyle temas kesiliyor.

‘iran, uaek ile işbirliğini tartışıyor’

anadolu ajansı’nın haberine göre, iran meclis başkanı ali laricani aynı gün mecliste gazetecilere yaptığı açıklamada, iran'ın nükleer enerji faaliyetleriyle ilgili olarak uaek'nın son raporu ve yönetim kurulunun karar tasarısını değerlendirdi.

“iran'ın uaek ile ilişkisi ve işbirliği düzeyi bu kurumun tavrına bağlı” diyen laricani, uaek başkanı yukiya amano'nun raporunun gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

kurum ile işbirliği konusunun görüşülmek üzere meclis milli güvenlik ve dış politika komisyonu’na havale edildiğini anlatan laricani, “uaek, üyesi olan iran'ın hakkını zayi etmek isterse, gerekli kararı alırız” diye konuştu.

başta amerika birleşik devletleri (abd), ingiltere ve israil olmak üzere, birçok ülke iran’ın nükleer silah edinmeye çalıştığını iddia ediyor. tahran ise, nükleer programının barışçıl olduğunu öne sürerek, bu iddiaları reddediyor.

tahran, geçtiğimiz ay ilk nükleer santrali olan bir milyar dolar değerindeki buşehr’i devreye sokmuş ve uranyum zenginleştirme faaliyetlerini başarıyla yürüttüğünü açıklamıştı. santral, uaek’nun aktif reaktörler listesinde bulunuyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;