IŞİD

İngiltere'den IŞİD'e ilk hava saldırısı

IŞİD’in Suriye ve Irak’taki hedeflerine ABD ve koalisyon güçleri 22 hava saldırısı daha düzenledi. İngiliz uçakları da Irak'ta ilk kez operasyona katıldı.

Konular: Ortadoğu
İngiltere Başbakanı Cameron (sağda), IŞİD'i sadece Irak'ta düzenlenen hava saldırılarıyla yenmeyi beklemediklerini söylemişti. [Fotoğraf: EPA]

irak’taki işid mevzilerine saldırıya katılacağını açıklayan ingiltere de ilk hava saldırısını düzenledi.

ingiltere savunma bakanı michael fallon bbc’ye yaptığı açıklamada, ingiliz jetlerinin ilk saldırısının başarılı olduğunu açıkladı ve “kürt güçlerini tehlikeye atan bir ağır silah mevziinin belirlenip vurulduğunu ve ardından aynı bölgedeki silahlı kamyonete saldırıldığını” duyurdu.

ingiliz parlamentosu, irak'ta işid'e yönelik yürütülen hava operasyonuna birleşik krallık'ın katılmasına ilişkin önergeyi 43'e karşı 524 oyla kabul etmişti. ancak karar sadece irak'taki işid hedefleriyle sınırlı. 

suriye'de 11, irak'ta 11 saldırı

abd merkez kuvvetler komutanlığı (centcom) da, amerikan güçlerinin saldırı ve savaş uçaklarının yanı sıra insansız hava araçlarıyla işid hedeflerine 11 suriye'de, 11 irak'ta olmak üzere 22 hava saldırısı düzenlediğini duyurdu.

açıklamada, suriye'de deyr ez zor yakınlarındaki iki saldırıda işid'e ait birer silahlı ve zırhlı aracın imha edildiği belirtildi. ülkenin kuzeybatısındaki beş saldırıda örgüte ait bir ağır silahın, bir tankın, üç silahlı aracın, iki tesisin, bir gözlem yerinin yok edildiği, dört mevziye de saldırıda bulunulduğu ifade edildi.

türkiye-suriye sınırına yakın davud mezrasındaki üç hava saldırısında örgütün ağır silah parçalarının ve iki roket rampasının imha edildiği belirtilen açıklamada, halep'in kuzeyindeki saldırıda ise işid'in kullandığı dört binanın yıkıldığı bilgisine yer verildi.

irak'ta, ülkenin kuzeybatısında düzenlenen yedi hava saldırısında ise işid'in bir zırhlı, iki ulaşım taşıtının ve dört silahlı aracının imha edildiği, bir silahlı araca da hasar verildiği, musul barajı yakınlarındaki iki saldırıda örgütün savaş mevziinin ve bir silahlı aracının kullanılmaz hale getirildiği kaydedildi.

başkent bağdat'ın kuzeybatısındaki saldırıda bir silahlı aracın vurulduğu, felluce'nin batısında da bir kontrol noktasına saldırıldığı ifade edildi.

kerkük çevresinde operasyon

kerkük'ün havice ilçesinin polis müdürü kazım muhammed ise, abd ordusunun kerkük'ün 65 kilometre güneyindeki havice ilçesine bağlı rummana köyündeki işid hedeflerine saldırı düzenlediğini açıkladı. muhammed’e göre rummana köyü işid'in elinde.

aa’ya konuşan muhammed, hedeflerin vurulması sonucu çok sayıda işid militanının öldürüldüğünü ve zırhlı askeri araçların imha edildiğini söyledi.

kerkük'ün dakuk ilçesine bağlı köylerde ise peşmerge güçleriyle işid militanları arasındaki çatışmalar devam ediyor.

'işid’in hala etkili bir güce sahip olduğuna inanıyoruz'

abd savunma bakanlığı pentagon sözcüsü john kirby, abd ve koalisyon güçlerinin terör örgütü işid’in suriye ve irak’taki hedeflerine yönelik saldırılarının örgütü izlediği taktiği değiştirmeye ittiğini söyledi.

abd ordusu ve koalisyon güçlerinin bugüne kadar 300’den fazla hava saldırısı düzenlediğini, bunların 230’unun irak’ta, 76’sının da suriye’de gerçekleştirildiğini belirten kirby, örgüte verilen hasara ilişkin ise tespit çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

gazetecilerin sorularını da yanıtlayan kirby, hava saldırılarının ardından örgütün gücünü nasıl gördüklerinin sorulmasını üzerine şunları ifade etti:

“işid’in hala etkili bir güce sahip olduğuna inanıyoruz. evet, üzerlerinde kurduğumuz baskıdan dolayı onlar bazı taktiklerini değiştirdi, bundan hiç şüpheniz olmasın. ancak bu, onları daha az tehlikeli veya daha az etkili yapmıyor. bu nedenle hem abd askeri perspektifi hem de koalisyon perspektifinden üzerlerindeki baskıyı sürdürmeye devam edeceğiz.”

irak'ın ardından abd ve koalisyon güçleri 23 eylül salı günü suriye'deki işid mevzilerini havadan vurmaya başlamıştı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;