İsrail - Filistin sorunu

İntifada gösterilerinde altı ölü

Kudüs ve Batı Şeria'da cuma namazının ardından toplanan göstericiler İsrail'in Gazze'deki katliamını protesto ediyor. Hamas'ın Üçüncü İntifada çağrısının ardından düzenlenen protestolarda altı gösterici hayatını kaybetti, çok sayıda yaralı var.

Perşembe akşamı ve Kadir Gecesi Kudüs ve Batı Şeria'daki gösterilerde iki Filistinli hayatını kaybetmişti. [Fotoğraf: Reuters]

israil polisi cuma namazı öncesinde kudüs'te mescid-i aksa ve çevresi başta olmak üzere yoğun güvenlik önlemleri aldı.

kudüs sokakları ise protestocular tarafından barikatlarla kapatıldı. doğu kudüs'te toplanan gösterilere israil polisi müdahale etti. polisle göstericiler arasında çatışmalar yaşanıyor.

batı şeria'nın kuzeyinde israilli bir yerleşimci tarafından vurulan filistinli genç hayatını kaybetti.

nablus bölgesinde ise bir israilli yerleşimci gösteri yapan filistinlilere ateş açtı. dört filistinli öldü, üç kişi yaralandı.

israil’in gazze'deki katliamını protesto edenlere el halil kentinin köylerinde de ateş açıldı. bir kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı.

batı şeria’nın um fehim bölgesinde de gazze için büyük protesto gösterileri düzenleniyor.

İsrail polisi Gazze'deki katliamı protesto eden göstericilerin gözlerini bağlayıp gözaltına alıyor.
[[Fotoğraf: AA]]

hamas'tan intifada çağrısı

kudüs ve batı şeria'da değişik kentlerinde toplanan on binlerce filistinli perşembe akşamı kadir gecesi'nde israil askerleriyle çatışmıştı.

gerçek mermiler kullanan israil ordusunun müdahalesi sonucu iki kişi öldü, en az 250 kişi yaralandı.

al jazeera'nin kudüs muhabiri civara buderi, kudüs'ün tüm girişlerinde israil askerlerinin bulunduğunu ve mescid-i aksa'ya giden tüm yolları kapatıklarını belirtti. buderi, "bu gece kudüs'te uzun yılların en şiddetli çatışmaları yaşandı. insanlar kadir gecesi'ni hiç bu şekilde yaşamamıştı. israil ordusu gerçek mermi, plastik mermi ve gaz bombalarını yoğun bir şekilde kullandı" dedi.

hamas, "batı şeria'daki halkımızı kitlesel intifadaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı.

yazılı açıklama yapan hamas sözcüsü fevzi berhum, "batı şeria'daki halkımızı, gazze'de hakiki ve fiili bir zafer elde edilmesi için kitlesel bir intifadaya ve israil düşmanıyla her türlü çarpışmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

batı şeria ayakta

batı şeria’daki kalandiye askeri noktasındaki çatışmalarsa saat 22.30 sıralarında başladı.

israil’in gazze’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için düzenlenen gösterinin amacı ramallah'tan kudüs'e gitmekti.

kadir gecesi'ni mescid-i aksa'da kutlamak ve gazze'ye destek olmak için başlatılan protesto gösterisi, '48 bin kişi' sloganı altında düzenlendi.

1948 yılındaki ‘büyük felaket’ anlamına gelen nekbe’den esinlenerek 48 bin kişinin toplanması için çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler çağrı yaptı.

çağrılar sonucu dün akşam saatlerinden itibaren ramallah’ta on binlerce filistinli toplandı.

bunun üzerine israil ordusu kudüs'e giden yolları kapattı.

al jazeera muhabiri şirin ebu akleh, “israil ordusu belki de şimdiye kadar hiçbir protestoya karşı bu kadar şiddet kullanmadı. gerçek mermilerle filistinlilere ateş açıyor” dedi.  

filistin devlet başkanı mahmut abbas ise tüm filistinlilere kan bağışında bulunmak için çağrı yaptı. 

al jazeera'ya konuşan filistin sağlık bakanlığı ramallah sözcüsü osama neccar "kalandiye'den sadece gerçek mermiyle vurulan 250 yaralı hastanemize geldi. gaz bombalarıyla veya plastik mermiyle vurulan yaralılar protesto yerinde müdahale ettik. yaralılar baş, kalp ve boyun gibi hassas yerlerden vuruldu. belli ki öldürmek için vuruldular. her dakika bir yaralı hastaneye geliyor" diye konuştu.

greve gidilmişti

israil'in gazze'nin şecaiyye bölgesinde sivilleri açık bir şekilde hedef alarak yaptığı katliam batı şeria ve kudüs'te yankı bulmuştu.

katliamın ardından yönetimin üç gün yas ilan ettiği filistin'de geçtiğimiz pazartesi günü filistinli esnaf batı şeria'nın çeşitli kentleri ile doğu kudüs'te kepenk kapattı.

resmi kurum, banka ve üniversitelerdeki çalışanların greve gitmesi dolayısıyla batı şeria'da bulunan resmi kurumlar da gün boyu hizmet vermemişti. 

birinci ve ikinci intifada'da ne oldu?

filistin’de israil işgali altındaki topraklarda birinci intifada (ayaklanma), israil’in, aralık 1987’de başladı ve 1993 oslo anlaşması'nın imzalanmasına kadar sürdü.

intifada farklı alanlarda mevcut işgal güçlerine karşı bir dizi sivil eylemi içinde barındırıyordu.

genel grev, gazze ve batı şeria’daki israilli kurumları boykot, ordu emirlerine karşı sivil itaatsizlik, israil yerleşkelerinde çalışmamak, israil ürünlerini satın almamak, vergi vermemek, filistinli araçları israil ehliyetleriyle kullanmayı reddetmek, grafitiler yapmak, barikatlar kurmak ve filistin sınırları içindeki israil’e ait askeri binalara taş ve molotofkokteyli atmak, ayaklanma sürecinde gerçekleşen eylemlerdi.

ikinci intifada ise eylül 2000 yılında başladı, 2005 yılının şubat ayında, filistin devlet başkanı mahmut abbas ve ariel şaron’ın, şarm el-şeyh’de çatışmaların sona erdiğini belirten bir anlaşmayı imzalamasına kadar sürdü.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;