IŞİD

Irak ordusu Diyala'da ilerliyor

Irak’ta ordu birlikleri, Diyala’nın yüzde 80’ini IŞİD'den geri aldıklarını açıkladı. IŞİD ise, Kerkük'te bazı yerleri geri aldığını iddia etti.

Konular: Irak, Ortadoğu

irak savunma bakanlığı, başkent bağdat'ın kuzeydoğusundaki diyala’da süren çatışmalarda yaklaşık 100 işid savaşçısının öldürüldüğünü ve 16 köyün işid’den geri alındığını açıkladı. savunma bakanlığı yayınladığı açıklamada, irak ordusunun işid’in elindeki bölgelere operasyonlarını sürdürdüğünü belirtti. açıklamada, amerikan uçaklarının diyala’da belirlenmiş hedefleri vurduğu da bildirildi.

selahaddin'de 30 işid üyesi öldürüldü

al jazeera muhabiri, selahaddin eyaletinin başkenti tıkrit'in güneyinde irak güvenlik güçleriyle işid arasındaki çatışmalarda 30 işid üyesinin öldürüldüğünü söyledi.

çatışmalarda ayrıca 6 irak askeri öldü. kaynaklar çatışmaların 30 eylül salı akşamı başladığını ve 12 saat sürdüğünü belirtti.  

işid, selahaddin eyaletine bağlı tuzhurmatu’nun yenkece beldesini ele geçirdiğini öne sürdü.

işid kerkük’te iki bölgeyi aldı

kerkük’ün güneyinde gayde ve sada bölgeleri, peşmerge güçlerinin geri çekilmesinin ardından işid güçlerinin eline geçti. peşmerge güçleri daha önce, işid’le giriştiği şiddetli çatışmaların ardından bu iki bölgeyi ele geçirdiğini ilan etmişti.

kerkük kentine bağlı dakuk ilçesinde ise peşmerge güçleriyle işid üyeleri arasındaki çatışmalar devam ediyor. çatışmalarda 3 peşmerge ve 15 işid üyesi öldü.

ingiltere'nin irak'ta işid'e hava operasyonları devam ediyor

ingiltere savunma bakanlığı, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, ingiliz kraliyet hava kuvvetlerine (raf) ait iki jetin, 4 füze kullanarak işid'e ait hedefleri vurduğunu bildirdi.

savunma bakanlığı, birleşik krallık'ın güney kıbrıs'taki üssünden havalanan raf jetlerinin, işid'e ait 'silah yüklü bir kamyonet' ve 'nakil aracını' vurduğunu belirtti.

ingiliz parlamentosu'nun, geçtiğimiz hafta ingiltere'nin irak'ta işid'e yönelik hava operasyonuna katılmasına ilişkin önergeyi 43'e karşı 524 oyla kabul etmesinin ardından, ingiltere, irak'ta ilk saldırısını salı günü gerçekleşmişti.

suriye sınırındaki stratejik kasaba peşmergenin elinde

peşmerge güçleri, salı günü irak suriye sınırındaki stratejik rebia kasabasını tamamen ele geçirdiğini açıklamıştı.

doğan haber ajansı'nın peşmerge kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde de rebia kasabasına bağlı 16 köyün işid'den geri alındığı duyuruldu.

konuyla ilgili yapılan açıklamada, “suriye sınırındaki musul’a bağlı rebia bölgesinde peşmerge güçlerimiz tarafından operasyon başlatılmış olup işid’in elinde bulunan 16 köy kurtarıldı” ifadeleri kullanıldı.

operasyona abd ve müttefiklerinden oluşan koalisyonun destek verdiğini vurgulayan peşmerge güçleri, işid mevzilerinin bombardımana tabi tutulduğunu, köylerden rebia'nın merkezine doğru çekilen işid güçlerinin de peşmerge güçleri tarafından top atışları ile vurulduğunu söyledi.

yetkililer, 33 ayrı noktadan başlatılan operasyonun kobani’ye destek amacıyla başlatıldığını ifade etti.

musul 10 haziran'dan beri işid’in elinde

işid 10 haziran’da musul’u ele geçirdikten sonra fırat ve dicle nehirleri çevresinde de etkinliğini büyük ölçüde artırdı ve suriye ile irak arasındaki sınırı fiilen ortadan kaldırdı.

gözlemevi’ne göre suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşta şu ana kadar 171 bin kişi hayatını kaybetti.

'hilafet' ilanı

işid irak'ın diyala eyaletinden suriye'nin halep kentine kadar olan geniş bir bölgede 'hilafet' ilan ettiklerini duyurmuştu.

örgüt internet üzerinden yayınladığı bir ses kaydında liderleri ebu bekir bağdadi'yi de 'halife' ve 'müslümanların lideri' ilan etti.

irak'ta belirli bölgelere hakim olan ve suriye'de de faaliyet gösteren örgüt isminin de bundan böyle 'islam devleti' olduğunu açıkladı. işid dünyadaki diğer örgütlere de çağrıda bulunarak 'hilafet' çatısı altında savaşmalarını istedi.

kaynak: al jazeera 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;