Ortadoğu

Irak’ta Suriyeli askerlere pusu

Ülkelerine dönen silahsız askerleri taşıyan konvoya Anbar eyaletinde düzenlenen saldırıda 57 kişi öldürüldü.

Konular: Irak, Suriye

Haberin Öne Çıkanları

Ölenlerin 48'i Suriyeli

Dokuzu Iraklı koruma görevlisi

Tedavi için gelmişlerdi

Irak hükümeti, Suriye’deki çatışmaların, Irak’ta yaşanan etnik gerilimi daha da tırmandırma ihtimalinden endişe ediyor. [Reuters]

KRONOLOJİ: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

irak'ın batısındaki anbar eyaletinde, tedavi olmak üzere ülkeye getirilen silahsız suriye askerlerini taşıyan konvoya pusu kuruldu. silahlı saldırıda 48 asker ile dokuz iraklı koruma görevlisi öldürüldü. 

öldürülen askerler, suriye’de iki gün önce muhalifler tarafından düzenlenen bir saldırıda yaralanmışlardı. 

irak savunma bakanlığı'ndan pazartesi akşamı yapılan açıklamada, saldırının, suriye askerleri güvenlik güçleri tarafından ülkelerine geri götürülürken düzenlendiği bildirildi. açıklamada ayrıca, pusuyu suriye'den irak’a sızan ‘terörist bir grubun’ kurduğu iddia edildi. 

bağdat yönetimi ayrıca suriye’de çatışan tarafları, irak sınırlarını ihlal etmemeleri yolunda uyardı.

'endişelerimiz haklı çıktı'

irak başbakanı nuri el maliki’nin sözcüsü ali musavi ise saldırının ‘bazı kesimlerin’ suriye’deki sorunu irak’a taşımaya çalıştığı yönündeki endişelerini haklı çıkardığını söyledi. musavi, benzer girişimlere karşı tüm güçleriyle mücadele edeceklerini kaydetti.

suriye ordusu ile muhalif birlikler son dönemde irak sınırına yakın bölgelerde yoğun şekilde çatışıyor. çatışmalar sırasında atılan füze ve mermiler zaman zaman irak topraklarındaki sınır kasabalarına isabet ediyor.

bağdat yönetimi endişeli

irak hükümeti, suriye’deki çatışmaların, irak’ta yaşanan etnik gerilimi daha da tırmandırma ihtimalinden endişe ediyor.

şii başbakan maliki geçen hafta suriye’deki mücadeleden muhaliflerin galip çıkmasının, irak ve lübnan'da iç savaşa, ürdün’ün de bölünmesine yol açacağını iddia etmişti.

suriye'de, devlet başkanı beşar esad'a karşı savaşan muhalif birliklerin çoğunu sünniler oluşturuyor.

irak suriye’deki gelişmelerle ilgili genelde tarafsız bir görünüm sergilese de, abd tarafından iran’dan suriye’ye silah taşınmasını engellemediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

bağdat yönetimi ise irak topraklarından şam rejimine askeri destek gittiği iddialarını reddediyor.

suriye'de, 2011 yılının mart ayında demokratik reform gösterileriyle başlayan olaylar, daha sonra muhaliflerle rejim güçleri arasında silahlı mücadeleye dönüşmüştü. bm'nin tahminlerine göre çatışmalar sonucu iki yılda en az 70 bin kişi öldü.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;