ABD

İran anlaşması ABD Kongresi'nde

ABD hükümeti, İran ile varılan nihai nükleer anlaşmayı ABD Kongresi'nin onayına gönderdi. Kongre 60 günün sonunda anlaşmayı reddederse, Başkan Obama kararı veto edecek.

İran'ın nükleer programına dair müzakerelerde 14 Temmuz'da anlaşmaya varıldı. [Fotoğraf: Reuters]

abd dışişleri bakanlığı, iran ile 5+1 ülkeleri arasında sağlanan nükleer anlaşmayı abd kongresi’nin onayına sundu. kongre 60 gün içinde anlaşmayı oylayacak.

dışişleri bakanlığı sözcüsü john kirby, birleşmiş milletler güvenlik konseyi daimi üyesi 5 ülke ve almanya (p5+1) ile iran arasında varılan nihai nükleer anlaşmanın abd kongresi’ne sunulduğunu açıkladı.

kirby, ortak kapsamlı eylem planı'nın (jcpoa), anlaşmanın eklerinin ve ilgili diğer materyallerinin yanı sıra, istihbarat servisince hazırlanan gizli değerlendirme raporunun da kongreye sunulduğunu söyledi.

obama vetoya hazır

kongre’nin anlaşmayı eylül ayı başlarında oylaması bekleniyor. kongre, abd hükümetinin yaptığı bu anlaşmayı reddederse, bunu belirten bir yasa teklifi hazırlaması gerekiyor. abd başkanı barack obama, kongre’nin anlaşmayı reddetmesi halinde bu yasa teklifini veto edeceğini söylemişti.

abd başkanı tasarıyı veto ederse, 435 vekilden oluşan temsilciler meclisi ve 100 senatörden oluşan abd senatosu'nun üçte ikisinin bu kararı değiştirmesi mümkün. bu durumda karar geçerli oluyor.

netanyahu’dan vekillere çağrı

abd parlamentosundaki lobi gücüyle bilinen israil başbakanı binyamin netanyahu, abd’li vekillere anlaşmayı reddetme çağrısı yaptı.

iran dini lideri ayetullah ali hamaney’in “batı’ya karşı mücadelemiz sürecek” açıklamasını temel alan çağrıda netanyahu, iran’a yönelik ambargonun kaldırılmasıyla kazanılacak paranın nükleer silah yapımında kullanılacağını savundu.

almanya’dan ekonomi heyeti

iran’a yönelik ekonomik ambargoların da kaldırılmasını öngören anlaşma sonrası, almanya ekonomi bakanı sigmar gabriel başkanlığındaki bir ekonomi heyeti üç günlüğüne iran’ın başkenti tahran’a gitti

gabriel burada iran devlet başkanı hasan ruhani ve iranlı iş adamları ile görüşmeler yapacak.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;