Ortadoğu

İran'dan Ankara'ya radar tepkisi

Kürecik'e kurulacak NATO üssünün İsrail'i korumayı hedeflediğini belirten Ahmedinejad, Türk dostlarına yaptıklarının doğru olmadığını söylediklerini aktardı.

Konular: Türkiye, İran

Haberin Öne Çıkanları

Türkiye'ye mesaj verdi

İran'a göre İsrail için kuruluyor

Ankara ve Tahran ayrı düştü

Ahmedinejad, katıldığı canlı televizyon programının fotoğraflarını başkanlık sitesinde yayınladı. [İran President]
türkiye'nin nato füze kalkanını malatya kürecik'e yerleştirme kararına iran'dan tepki geldi. cumhurbaşkanı mahmud ahmedinejad, ankara'nın erken uyarı radar sistemine ev sahipliği kararını eleştirdi.
 
iran televizyonuna konuşan ahmedinejad, füze kalkanının israil'i korumak için kürecik'e kurulduğunu belirterek, "amaç bir gün bize karşı askeri harekata girişilirse, füzelerimizin işgal ettikleri topraklara ulaşmasını engellemek" diye konuştu.
 
ahmedinejad, "türk dostlarımıza yaptıklarının doğru olmadığını, bu sistemin kendi çıkarlarına olmayacağını söyledik. nato üyesi olduğunuzun farkındayız ama onlar sizin dostunuz değil" dedi.
 
nato'ya ait füze savunma sistemine bağlı olan radar üssünün inşa edileceği kürecik ilçesi, iran'a yaklaşık 700 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
 
abd tarafından sağlanacak sistemin 2011 sonuna kadar kurulması planlanıyor. radarın herhangi bir ülkeyi hedef almadığını duyuran türkiye, iran'ın adı geçerse anlaşmayı bloke edeceğini ilan etmişti. ankara, daha önce birleşmiş milletler'deki (bm) oylamada iran'a yaptırım kararına 'hayır' oyu vermişti.
 
ankara ve tahran ayrı düştü
 
reuters'a göre, nato'nun en büyük ikinci ordusuna sahip türkiye, orta doğu'da artan rolüyle birlikte iran'la daha güçlü ilişkiler kurmayı hedefliyor. ancak iran'ın müttefiki suriye'ye eleştirilerini yüksek sesle dile getiren ankara, yönetime karşı isyanı kanlı bir şekilde bastıran beşar esad'la ayrı düştü.
 
washington ve müttefikleri, iran'la yürütmekte olduğu nükleer program konusunda çatışma halinde, programın atom bombası geliştirmek için bir kılıf olduğundan şüpheleniyorlar. iran ise uranyumu sadece elektrik ve benzer amaçlar için zenginleştirmekte olduğunu belirterek bunu reddediyor.
 
abd ve israil, tahran yönetiminin nükleer silahlara sahip olması engellenemezse askeri bir müdahaleye açık kapı bırakıyor. iran, daha önce ürettiği füzelerin israil'e ve basra körfezi'ndeki abd üslerine ulaşabildiğini açıklamıştı. tahran yönetimi, herhangi bir askeri saldırıya cevabının 'acı verici' olacağını söylüyor.
 
israil ve abd, iran'ın nükleer faaliyetlerini kamufle etmek için uçaksavar sistemleri kullanabileceği yönünde endişelerini dile getirdikten sonra, rusya tek taraflı olarak s-300 füzelerinin iran'a teslimatını durdurdu. nüfusunun çoğu şii olan müslüman iran, başından bu yana israil'e muhalefet ediyor ve cumhurbaşkanı ahmedinejad da sıklıkla tel aviv yönetimine karşı çıkış yapıyor.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;