İran

İran’dan milli internet adımı

İran, Batı'ya bağımlılığı azaltmak için milli internet projesini hızlandırma kararı aldı. Proje kapsamında milli elektronik posta ağı, arama motoru ve sosyal paylaşım sitelerinin de geliştirilmesi hedefleniyor.

Konular: Ortadoğu, İran
Ruhani varılan çerçeve anlaşması ile birlikte İran’ın ‘tüm ülkelerle daha iyi işbirliği yürütme fırsatını’ yakalayacağını söyledi. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

iran cumhurbaşkanı hasan ruhani, siber yüksek konseyi toplantısında milli internet çalışmalarının hızlandırılmasını istedi. ruhani, oluşturulacak milli internetin ülkenin ihtiyacı olduğunu söyledi.

“eksiklikler giderilerek, bu şebeke bir an önce halkın hizmetine sunulmalıdır” ifadelerini kullanan ruhani, milli internet ağının kolay erişim sağlamasının yanı sıra "kullanıcıların beklentilerini, ilmi ve kültürel ihtiyaçlarını karşılayan içeriklere sahip olması gerektiğini" vurguladı.

ruhani, iletişim ve teknoloji bakanlığı'ndan, sürdürülen çalışmaların her aşamasında konseyin bilgilendirilmesini istedi.

iletişim ve teknoloji bakanlığı tarafından toplantıda kendisine sunulan “akıllı filtreleme” çalışmalarını inceleyen ruhani; filtrelemenin, zararlı içeriklerden korunmak için gerekli olduğunun altını çizdi.

‘batı'ya bağımlılığı azaltacak’

iran'daki muhalifler, bu adımı daha sonraki süreçlerde internetin tamamen kapatılacağı şeklinde değerlendiriyor. ruhani ise daha önce böyle bir planlarının bulunmadığını, milli internet şebekesini kurarak, internet alanında batı'ya bağımlılığı azaltmayı hedeflediğini söylemişti.

ruhani, eylül'de devlet televizyonundan da yayınlanan bir konuşmasında, internetin yeni bilgilere ve teknolojilere ulaşmak isteyen öğrenciler ve uzmanlar için önemli olduğunu, bazı din adamlarından internet konusunda hoşgörülü olmalarını istemişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;