Irak

IŞİD: 170 peşmergeyi rehin aldık

Peşmergenin Musul Barajı’nı ele geçirmesinin ardından IŞİD'e yakın kaynaklar örgütün onlarca peşmergeyi öldürüp, 170'ini de rehin aldığını açıkladı.

Konular: Ortadoğu
Musul günlerce süren çatışmaların ardından 10 Haziran’da IŞİD’in eline geçmiş ve daha sonra örgüt Irak topraklarındaki etki alanını genişletmişti. [Fotoğraf: Al Jazeera]

twitter'da işid'i destekleyen ve gruptan haberler geçen bir kaynak, örgütün onlarca peşmergeyi öldürdüğünü ve 170 peşmergeyi de rehin aldığını iddia etti.

aynı kaynak, işid'in kürt güçlerinin elindeki bazı silahları da ele geçirdiğini öne sürerken, olayın nerede olduğuyla ilgili bilgi vermedi. 

haberi uluslararası reuters haber ajansı da flaş koduyla abonelerine duyurdu. 

kürtler pazar gecesi abd'nin hava desteğiyle irak'ın kuzeyindeki can damarı sayılan musul barajı'nı ele geçirdiklerini açıklamıştı.

kürt komutanlar 'musul barajı ve çevresinin işid'den temizlendiğini' söylemişti.

abd havadan destek veriyor

peşmerge birliklerine abd ordusu da hava saldırılarıyla destek verdi.

beyaz saray, abd başkanı barack obama’nın musul barajı çevresindeki işid güçlerine saldırı emrini verdiğini açıkladı.

açıklamada “musul barajı’nın kaybı, çok sayıda sivilin hayatını ve aralarında bağdat’taki abd konsolosluğu’nun da bulunduğu abd birimlerini tehdit edebilirdi. irak hükümetinin isteği ve koordinasyonuyla yapılan bu operasyonlar doğası, süresi ve çapı itibarıyla sınırlıdır” ifadeleri kullanıldı.

mahmur’dan sonra musul barajı’nı da işid’den geri alan peşmergenin yeni hedefi işid’in elindeki sincar’a girmek.

irak’taki kaos ortamı işid’in peşmerge kontrolündeki sincar, mahmur ve musul barajı çevresini ele geçirmesinin ardından iyice tırmanmıştı.

'hedef musul'u geri almak'

kürt güçlerin barajı ele geçirmesinin ardından irak ‘terörle mücadele birimi’ sözcüsü sabah nuri, bugün yaptığı açıklamada abd’nin sağladığı istihbarat desteğiyle sıradaki hedeflerinin musul’u yeniden ele geçirmek olduğunu söyledi.

nuri, bir süredir uyguladıkları taktiğin işid’in elindeki bölgeleri geri almada işe yaradığını ve aynı taktikle musul’u da geri almak için saldıracaklarını belirtti.

musul kenti günlerce süren çatışmaların ardından 10 haziran’da işid’in eline geçmiş ve daha sonra örgüt irak topraklarındaki etki alanını genişletmişti.

irak ordusunun açıklaması, peşmerge birliklerinin abd hava operasyonu eşliğinde musul barajı'nı işid'den geri almasının ardından geldi.

irak ordu sözcüsü kasım atta da, devlet televizyonu irakiye’ye yaptığı açıklamada peşmerge birlikleriyle irak ‘terörle mücadele güçlerinin’ işid’i musul barajı’ndan çıkardığını duyurdu.

kaynak: al jazeera ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;