IŞİD

IŞİD Afganistan’da kamp açtı

IŞİD Afganistan'da elemanlarına askeri eğitim vermek için kamp kurdu. Afgan güvenlik yetkilileri ülkenin güneyinde Farah kentindeki kampa operasyon düzenlemeyi planlıyor.

Konular: Ortadoğu, IŞİD
Afganistan Taliban'ın merkezi olarak kabul ediliyor. [Fotoğraf: AFP]

farah kentinin hake sefid ilçesinin kaymakamı abdul halik nurzai, 20 gündür işid militanlarının ilçede bulunduğunu söyledi.

nurzai, "ilçede bulunan işid üyelerinin sayısı yaklaşık 80 kişi. ilçenin mazar kala bölgesinde bir kamp kurmuşlar ve bu kampta askeri eğitim veriliyor" dedi.

ilçedeki kişilerin kendilerini işid üyesi olarak tanıttığını, yüzlerini gizlediklerini ve işid bayrakları taşıdığını ifade eden nurzai, bu kişilerin modern silahlar ve imkânlara sahip olduğunu söyledi  nurzai, işid üyelerinin ihtiyaçlarını yüksek fiyatla bölgedeki dükkâanlardan karşıladığını vurguladı.

kaymakam nurzai, "bu grubun liderliğini taliban’ın eski komutanı olan iki kardeş yapıyor. birinin ismi mevlevi abdul malik, diğerinin ismi de mevlevi abdul razık. bu iki kardeş yıllarca taliban üyesiydi ama daha sonra kovuldular. hake sefid ilçesindeki işid üyeleri arasında başka eski taliban mensupları da bulunuyor" diye konuştu.

farah kentinde bulunan bazı işid üyelerinin yabancı olduğunu ve bölgedeki halkın bu kişilerin dilini anlamadığını söyleyen nurzai, ilçedeki polis gücünün müdahale edip işid militanları ile çatışacak kapasitede olmadığını vurguladı.

operasyon hazırlığı

farah emniyet müdürü mohammad razak yakubi de, farah kentinde işid üyelerinin bulunduğunu doğruladı. yakubi, "farah kentinde bulunan afgan güvenlik güçleri koordineli bir şekilde işid üyelerine karşı geniş çaplı bir operasyon düzenlemeyi planlıyor" dedi.

farah kentinin yanı sıra afganistan'ın helmand, gazne ve paktika kentlerinde de işid üyelerinin bulunduğu iddia ediliyor. daha önce helmand kenti yetkilileri, taliban ve işid arasında çıkan çatışmada 50 taliban üyesinin öldürüldüğünü duyurmuştu.

afganistan'da abd liderliğindeki nato güçlerinin savaş misyonu bu yılın başında sona ermiş, ülkenin güvenliğini afgan güçleri üstlenmişti. nato artık afgan güvenlik güçlerine 'kararlı destek' misyonu kapsamında eğitim, yardım ve danışma hizmeti veriyor.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;