Irak

IŞİD antik kentleri bir bir yıkıyor

IŞİD’in tarihi mirasa yönelik saldırıları devam ediyor. Iraklı yetkililer, örgütün tarihi Nimrud'dan sonra Musul’un güneybatısındaki antik kent Hatra’yı buldozer ve dinamitlerle yerle bir ettiğini öne sürdü.

Konular: Ortadoğu, Irak, IŞİD
Hatra, 1987’de UNESCO'nun dünya mirası listesine alınmıştı. [Fotoğraf: AP]

irak turizm ve antika bakanlığı’nın iddiasına göre 'işid’in kalesi' sayılan musul sınırlarında yer alan hatra’ya yönelik imha saldırısı dün gerçekleşti.

kente yıkım araçları ve patlayıcı maddelerle giren işid’in irak’ın kuzeyindeki iki bin yıllık antik hatra kentinin kalıntılarını yok ettiği ifade edildi.

turizm ve tarihi eserler bakanlığı, bölgedeki çalışanlarından aldığı bilgileri kesin olarak doğrulatamadığını ve ellerinde tahribatın boyutlarını gösteren bir fotoğraf olmadığını söyledi.

antik hatra kenti

hatra, 1987’de unesco'nun dünya mirası listesine alınmıştı.

unesco dünya mirası listesinde olan hatra 2 bin yıl önce pers imparatorluğu zamanında kuruldu.

kentte 163 gözetim kulesi ve çok sayıda hamam bulunuyor.

wılceş, sentruk, abdsima ve sentruk darham isimlerinde dört hristiyan kralın hüküm sürdüğü hatra kenti, musul’un 110 kilometre güney batısında yer alıyor.

kentte asur medeniyetinden kalma, m.ö. üçüncü yüzyıla kadar uzanan tarihi kalıntıların bulunduğu belirtiliyor. hatra, arkeolojik önemi bakımından suriye'deki palmira ve lübnan'daki baalbek kentleriyle kıyaslanıyor.

'kültürel soykırım'

reuters’a konuşan bir musul sakini ise sabah saatlerinde güçlü bir patlama sesi duyulduğunu söyledi. hatra çevresinde de buldozerlerin büyük binaları ve kalıntıları yok ettiği öne sürüldü.

geçtiğimiz hafta yayınlanan bir videoda örgüt üyeleri kent müzesindeki heykelleri ve oyma eserleri parçalarken görülüyordu. işid, perşembe günü de nimrud kentinin kalıntılarını yok etmiş, unesco bunu kültürel soykırım olarak niteleyerek savaş suçuyla eş tutmuştu.

kürdistan demokratik partisi musul sözcüsü saeed mamuzini, selevkos imparatorluğu döneminde inşa edilen hatra’nın kalıntılarının yok edilmesi için patlayıcıların ve buldozerlerin kullanıldığını söyledi.

irak turizm ve tarihi eserler bakanlığı ise "işid’in irak’ın tarihi kaynaklarına yaptığı saldırılara gösterilen uluslararası tepkinin zayıflığının örgütü yeni kültür katliamları için cesaretlendirdiğini" söyledi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;