IŞİD

IŞİD, Boko Haram’ın biatını kabul etti

IŞİD lideri Ebu Bekir Bağdadi, geçtiğimiz hafta kendisine bağlılığını açıklayan Nijeryalı silahlı örgüt Boko Haram'ın biatını kabul ettiğini açıkladı.

Konular: IŞİD, Nijerya, Ortadoğu
Boko Haram adıyla tanınan 'Cihad ve Tebliğ İçin Ehli Sünnet Örgütü', 7 Mart 2015’te IŞİD lideri Bağdadi’ye biat etmişti. [Fotoğraf: AP]

işid sözcüsü ebu muhammed adnani’ye ait olduğu iddia edilen bir ses kaydı sosyal medya üzerinden yayınlandı.

kayıtta adnani, boko haram’ı ‘hilafetin doğu afrika’daki uzantısı’ olarak niteledi.

sözcü adnani, konuşmasında müslümanlara ‘afrika’ya hicret ve cihat çağrısı’ yaptı.

boko haram adıyla tanınan 'cihad ve tebliğ için ehli sünnet örgütü', 7 mart’ta işid lideri bağdadi’ye biat etmişti.

boko haram, geçtiğimiz aylarda nijerya’nın kuzeydoğusunda birçok köy ve beldeyi ele geçirmişti.

silahlı örgüt, denetimindeki bölgelerde ‘hilafet’ ilan ederek ‘islam devleti’ kurduğunu duyurmuştu.

nijerya hükümeti, boko haram’ın ‘hilafet’ ilanından sonra birçok bölgeyi örgütün elinden geri aldığını açıklamıştı.

adnani, işid’in abd öncülüğündeki koalisyonun gücünün yüzde 70’ini bitirdiğini öne sürdü ve söz edilen zaferlerin 'yanıltmaca' olduğunu iddia etti.

işid sözcüsü, batı ülkelerini ise önemli kentlerini hedef almakla tehdit etti.

adnani, imparatorluğunun başkenti bağdat olduğunu iddia eden iran’ıın gerçek yüzünü gösterdiğini söyledi.

günlük geliri 5 milyon dolar

adı yerel dilde "batılı tarzda eğitim yasaktır" anlamına gelen ve 2002'de nijerya'da kurulan boko haram, kısa süre önce faaliyet alanını genişleterek eylemlerini kamerun, çad ve nijer'e taşımıştı.

örgütün 2009'da lideri muhammed yusuf'un gözaltındayken ölmesinin ardından başlattığı ve yeni lideri ebu bekir şekau ile sürdürdüğü kitlesel şiddet eylemlerinde şimdiye kadar 13 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. kaçırma, yağma ve soygunların yanı sıra örgütün petrol gelirleri de günde 5 milyon dolara varıyor. 

örgüt afganistan’da faaliyet gösteren taliban’ın yapılanmasını örnek alıyor. saldırılarında ağırlıklı olarak güvenlik güçlerini ve hristiyanları hedef alıyor. ancak kendisine destek vermeyen müslümanlara saldırmakta da herhangi bir sakınca görmüyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;