Suriye'de iç savaş

IŞİD ve Nusra Lübnan'a da yerleşti

Suriye’de savaşan silahlı Sünni gruplar, ülkedeki varlıklarını ilan ederek Şii örgüt Hizbullah'a karşı saldırı tehdidinde bulundu.

Konular: Lübnan, Suriye, Ortadoğu
Suriye'de rejime karşı savaşan Nusra Cephesi üyesi bir militan. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

el kaide bağlantılı nusra cephesi’nin lübnan kolu yazılı bir açıklama yayımlayarak, silahlı şii grup hizbullah’a ait tüm üs ve karargahların kendileri için bir meşru hedef olduğunu duyurdu. grup lübnan’daki sünnileri, hizbullah üsleri yakınlarına yaklaşmamaları konusunda uyardı.

nusra’nın açıklamasından kısa bir süre önce de ebu seyif ensari isimli bir kişi ses kaydında, irak-şam islam devleti'nin (işid) lübnan kolunun kurulduğunu açıkladı. ensari ses kaydında işid lideri ebubekir bağdadi’ye bağlılığını iletti.

2011 yılı sonlarında kurulan ve cihatçı selefi bir örgüt olan nusra cephesi ile 2006’da irak’ta el kaide’nin bir kolu olarak kurulan işid’e bağlı birlikler suriye’de birbirleriyle savaşıyor.

işid, son haftalarda irak'ın sünni ağırlıklı anbar eyaletinin özellikle felluce ve ramadi kentlerinde güçlendi ve irak ordusuna karşı yoğun bir mücadeleye girişti.

said hariri'den tepki

lübnan eski başbakanı said hariri ise işid'in açıklamasına tepki gösterdi. hariri, aklı başında ve vatansever hiçbir lübnanlının böyle bir çatışmanın tarafı olmayacağını söyledi.

nusra cephesi üç gün önce bir açıklama yaparak, lübnan’ın başkenti beyrut’un güneyinde dört kişinin öldürüldüğü bombalı saldırıyı üstlenmişti.

suriye’deki iç savaş, mezhepler arası gerilimin hayli yüksek olduğu lübnan’da istikrarı olumsuz etkiliyor.

radikal gruplar, suriye’deki iç savaşta devlet başkanı beşşar esed’e bağlı birliklere destek verdiği gerekçesiyle hizbullah’a savaş ilan ediyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;