İspanya

İspanya'da yeni kral tahta geçti

İspanya'da 1975'ten beri kral olan babası Juan Carlos'un tahtından feragat etmesiyle Madrid'deki törende yemin eden 6. Felipe, tahtın yeni sahibi oldu.

Konular: Avrupa
Çarşamba günü atılan imzalarla Juan Carlos dönemi resmen sona ermişti. [Fotoğraf:Reuters] [Reuters]

parlamenter monarşiyle yönetilen ispanya'da 6. felipe'nin krallık dönemi resmen başladı. diktatör franco rejimi sonrası demokrasi tarihinin ikinci kralı olan 6. felipe parlamentoda kraliyet yemin etti.

46 yaşındaki 6. felipe, ispanya silahlı kuvvetlerinin en üst komutanı olarak mareşal nişanının takılı olduğu kara kuvvetleri'ne ait resmi davet üniformasıyla törene katıldı.

parlamentodaki genel kurul salonunda düzenlenen törene başbakan, kraliyet ailesi, senato ve meclis başkanları ile milletvekilleri, senatörler, eski başbakanlar ve ispanya'daki 17 özerk yönetimin başkanı katıldı.

dünyadaki diğer monarşilerden farklı olarak 6. felipe de, babası juan carlos gibi törende taç giymedi. ispanya anayasası üzerine edielen yemin sırasında kürsüde, ispanyol monarşisinin sembolü olan taç ve kral asası, altın kaplamalı bir sandığın üzerinde durdu.

tören ispanya milli marşının çalınması ve felipe'nin ispanya kralı olarak yapacağı ilk konuşmayla son buldu. 

yemin töreninin ardından sadece resmi davetler için kullanılan şehir merkezindeki kraliyet sarayı'nda resepsiyon verildi.

juan carlos'un 2 haziran'da tahtı oğlu veliaht prens felipe'ye bıraktığını açıklamasından sonra başlayan yasal süreç çarşamba günü atılan imzayla son bulmuştu.

'halkı selamladılar'

kral 6. felipe ve eşi kraliçe letizia daha sonra parlamentodan kraliyet sarayı'na kadar trafiğe kapatılan güzergah üzerinde bekleyen halkı selamladı. 

dünyanın dört bir yanından 200 kadar basın kuruluşundan 3 bine yakın gazetecinin akredite olduğu 6. felipe'nin krallık töreninde 7 bine yakın güvenlik görevlisi çalıştı. 

ispanya'daki monarşi karşıtlarının sol meydanı'nda düzenlemek istedikleri gösteri madrid'deki mahkeme tarafından 'kamu düzenini tehlikeye soktuğu' gerekçesiyle yasaklandı.

felipe törende beklendiği gibi, katolik mezhebine atıfta bulunmadı. bu durumla ilgili açıklama yapan ispanya başpiskoposlar konferansı'nın (cee) sözcüsü jose maria gil tamayo, "bu özel günde olmasa da 6. felipe, ispanya kraliyet ailesinin katolik geleneğini sürdürecektir" dedi.

6. felipe'nin ispanya kralı olarak gelecek haftalarda yurtdışına yapacağı ilk ziyaretlerin de fas, fransa ve portekiz'e olması öngörülüyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;