İsrail - Filistin sorunu

İsrail işgali tasarısı BM'ye gidiyor

Filistin yönetimi, İsrail'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesini öngören tasarıyı Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi'ne sunmaya hazırlanıyor.

Abbas, 'İsrail hükümetinin siyasi çözüm bulmak ve barışı gerçekleştirmek konusunda ciddi olmadığını' söyledi. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

filistin-israil barış müzakerelerinin filistinli başmüzakerecisi saib ureykat, israil'in işgal ettiği topraklardan geri çekilmesini öngören tasarının bm güvenlik konseyi'ne sunulacağını söyledi.

ureykat, filistin devlet radyosuna yaptığı açıklamada, iki gün içinde abd dışişleri bakanı john kerry ile konuyla ilgili görüşeceğini belirtti.

filistin resmi haber ajansının (wefa) duyurduğu resmi açıklamada tasarının 16 aralık salı günü arap ülkelerinin dışişleri bakanları ile abd dışişleri bakanı john kerry ile düzenlenecek toplantıdan sonra bmgk’ye sunulacağı belirtildi.

filistin yönetiminin bmgk’ye sunacağı tasarı, 1967’dan önceki sınırları içerisinde bağımsız bir filistin devletinin kurulması çerçevesinde iki devlet çözümünün uygulanmasını öngörüyor.

ureykat, filistin devlet radyosuna yaptığı açıklamada, "filistin devletini tanıyan ve 1967 sınırlarına dönülmesini sağlayacak açık ve sarih bir karar bekliyoruz. kudüs'ün başkentimiz olarak tanınması, tüm filistinli tutukluların serbest bırakılması, yerleşim birimlerinin yasa dışı ilan edilmesi ve acilen durdurulması da diğer isteklerimiz." dedi.

abd dışişleri bakanı kerry de bugün israil başbakan binyamin netanyahu ile italya'nın başkenti roma'da konuyla ilgili görüşecek.

israil tarafı ise iki ülke arasında anlaşma yapılmadan bm'nin bir karar almasına karşı çıkıyor. 

israil ve filistin arasında bir süre yürütülen barış müzakereleri nisan ayında çökmüştü. çöküş nedeni ise israil’in daha önce yapılan bir anlaşma gereği serbest bırakması gereken dördüncü filistinli mahkumlar grubunu bırakmayı reddetmesiydi.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;