Türkiye İsrail krizi

İsrail: Kırmızı bülten çıkarmayın

İsrail yönetimi Interpol’e bir mektup göndererek, Türkiye’de haklarında yakalama kararı çıkarılan komutanlar için kırmızı bülten çıkarılmamasını istedi.

Konular: İsrail, Türkiye
31 Mayıs 2010'da Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine İsrail askerlerinin yaptığı baskında 9 kişi ölmüştü. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

israil’de yayınlanan the jerusalem post gazetesinin haberine göre israil, interpol’e yaptığı başvuruda yakalama kararının siyasi nitelik taşıdığını ve bu yüzden talebin dikkate alınmaması gerektiğini vurguladı.

2010 yılında gazze'ye insani yardım götüren mavi marmara gemisine düzenlenen saldırıda gıyabında yargılanan dört israil askeri için yakalama kararı çıktı.

davaya bakan mahkeme aralarında dönemin israil genelkurmay başkanı rau aluf gabiel ashknazi, deniz kuvvetleri komutanı eliezer alfred marom, istihbarat başkanı amos yadlin ve hava kuvvetleri komutanı avishay levi için kırmızı bülten çıkartılmasına karar verdi.

kırmızı bülten için belgelerin ingilizce tercümesi yaptırılacak.

mavi marmara krizi

ihh (insani yardım vakfı) ve özgür gazze hareketi'nin girişimiyle gazze'ye insani yardım taşıyan mavi marmara gemisine israil donanması uluslararası sularda seyrederken 31 mayıs 2010'da baskın düzenlemiş, baskın sırasında dokuz türk ölmüştü.

israil askeri yetkililerine gıyabında 28 mayıs 2012'de istanbul'da dava açılmıştı.

baskın israil ile türkiye'nin de arasını açmıştı.

iki ülke daha sonra krizi aşmak için abd'nin aracılığıyla görüşmeler yaptı.

türkiye'nin bu görüşmelerde üç şartı vardı: özür dilenmesi, tazminat ödenmesi ve gazze'ye yönelik ablukanın kaldırılması.

israil baskın için özür diledi. ancak tazminat konusunda davanın düşürülmesi şartını koştu.

ablukanın kaldırılması da şu ana kadar söz konusu olmadı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;