İsrail - Filistin sorunu

İsrail sahil menzilini yine düşürdü

Filistin Tarım Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in Kahire’deki ateşkes anlaşmasında kabul ettiği Gazze sahilinden 6 mil avlanma menzilini 5 mile düşürdüğünü söyledi. Hamas bunun ateşkesi ihlal etmek olduğunu açıkladı.

Konular: Ortadoğu
İsrail Gazze'ye yönelik saldırıları sırasında Gazze Plajı'nda oynayan çocukları da vurmuştu. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

tarım bakanlığı, deniz kuvvetleri'nin, balıkçıların geçişine engel olmak için 5 mile deniz dubası yerleştirdiğini belirterek, bunun imzalanan ateşkes anlaşmasının açık ihlali olduğunu vurguladı. kahire’de 26 ağustos’ta varılan anlaşma öncesi israil, gazzeli balıkçılar için avlanma menzilini 3 mil olarak belirlemişti.

konuya ilişkin israil’den henüz bir açıklama yapılmadı.

filistin ile israil arasında 1993'te imzalanan oslo anlaşması, filistinli balıkçıların 20 mil sınırı içinde avlanmasını öngörüyor.

ancak daha sonra mesafeyi keyfî şekilde kısaltan israil, bu çerçevede zaman zaman filistinli teknelere ateş açıyor ve balıkçıları gözaltına alıyor.

mısır dışişleri bakanlığı, kalıcı ateşkes anlaşmasının ‘gazze ile israil arasındaki sınır kapılarının açılması, insani yardımların ve inşaat malzemelerinin gazze'ye geçişine izin verilmesi, denizde avlanma alanının 6 mile çıkarılması ve diğer konularda taraflar arasındaki dolaylı müzakerelerin devam etmesi" maddeleri üzerinde gerçekleştiğini duyurmuştu. 

gazze saldırısı

israil, yıllardır abluka altında tuttuğu gazze'ye 7 temmuz'da havadan ve denizden, 17 temmuz'da ise karadan saldırdı.

daha sonra orduyu karadan geri çekerek hava saldırılarına devam eden israil, saldırılarına mısır'ın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler sonucu 26 ağustos'ta filistinli gruplarla varılan ateşkesle son verdi.

israil'in gazze'ye yönelik 51 gün süren saldırılarında yaklaşık 2 bin 150 filistinli hayatını kaybetti. 11 bin 100 filistinli de yaralandı. ölenlerin çok büyük kısmını siviller oluşturuyor.

israil ise 6'sı sivil 71 kayıp verdi.

bm mülteciler yüksek komiserliği ve kızılhaç'ın yaptırdığı araştırmaya göre, gazze'den yıkılan 17 bin evin inşası 20 yıl sürecek.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;