Kürt sorunu

'Kandil'e mesaj ileteceğiz'

BDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın göndereceği mesajın örgüte aktarılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

'Değerlendirme yapacağız'

'Basına açıklanacak'

'Öcalan, yol haritası sunacak'

Demirtaş, hükümetin ‘Kandil ve Avrupa ile henüz görüşmediği’ yolunda bilgiler aldıklarını kaydetti. [AA]

pkk lideri abdullah öcalan’ın imralı'da kendisiyle görüşecek ikinci heyet aracılığıyla kandil'e göndereceği mesajı, barış ve demokrasi partisi (bdp) iletecek. öcalan'ın kuzey irak'taki pkk kadrolarına ‘çatışmasızlık’ çağrısı yapması bekleniyor. 

perşembe günü ankara’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan bdp eşbaşkanı selahattin demirtaş, “imralı’ya giden heyet kandil’e de gidecek diye bir şey yok. biz, sadece mesajın iletilmesini sağlayacağız” dedi. görüşme sonrasında değerlendirme toplantısı yapılacağını ifade eden demirtaş, gerekli bilgileri kamuoyuyla paylaşacaklarını söyledi.

demirtaş, öcalan’ın ikinci heyetle yapacağı görüşmede kürt sorunu'nun çözümüne yönelik yol haritasını da sunacağını belirtti.

ikinci heyetle yapılan görüşmeyi önemsediklerini belirten demirtaş, hükümetin ‘kandil ve avrupa ile henüz görüşmediği’ yolunda bilgiler aldıklarını kaydetti.

'eşbaşkanlarda ısrar etmedik'

imralı'ya demokratik toplum kongresi (dtk) ve bdp eşbaşkanlarının ya da partisinden temsilcilerin gitmesi için ısrarcı olmadıklarını öyleyen demirtaş, “öcalan ilk görüşmede, bir daha ki görüşmeye eşbaşkanların gitmesini istemişti. bunu oradaki devlet yetkilileri de teyit etmişti. biz eşbaşkanlar olarak bunun üzerine başvuruda bulunmuştuk” dedi.

demirtaş, öcalan ve kck yöneticilerinin varacağı mutabakatın kendilerini bağlayacağını belirterek, “bdp’nin de bir parti programı var. fakat ben yol haritasında buna aykırı bir durum olacağını sanmıyorum. ne öcalan ne başkası kürtlerin statü hakkından vazgeçmesini istemez” diye konuştu.

adalet bakanlığı’nın onayı sonrası, ikinci heyette bulunan bdp grup başkanvekili ve iğdır milletvekili pervin buldan ile istanbul milletvekili sırrı süreyya önder ve diyarbakır milletvekili altan tan, cumartesi günü sabah saat 08.30'da öcalan ile görüşmek üzere istanbul'dan yola çıkacak.

imralı adası'na gidecek kişilerden pervin buldan, faili meçhul bir cinayete kurban giden kürt siyasetinin önemli isimlerinden savaş buldan’ın eşi.

adıyamanlı bir türkmen olan sırrı süreyya önder ise bdp'de son dönemde en çok öne çıkan isimlerden biri. önder, sol kesimlere yakın bir siyasetçi olarak tanınıyor.

altan tan ise önder'in aksine islami çizgiden gelen bir siyasetçi. tan, daha önce refah partisi’nde (rp) de görev yapmıştı.

öcalan'ın mektupları bekleniyor

bdp'li isimlerden oluşan ikinci heyetin imralı'ya gidişi, ak parti hükümetinin kürt sorunu'nun çözümü için başlattığı dört aşamalı planın önemli bir ayağını oluşturuyor. çünkü bu görüşmede öcalan'ın, bdp ve dtk'nın yanı sıra pkk'nın kandil ve avrupa kollarına birer mektup göndermesi bekleniyor.

öcalan'ın pkk'ya göndereceği mektupta 'çatışmasızlık' çağrısı yapması da, bu planda yer alıyor.

dtk eşbaşkanı ahmet türk ve bdp batman milletvekili ayla akat, geçen ay başında hükümetin başlattığı diyalog süreci kapsamında ilk kez öcalan'la görüşmüştü.

başbakan recep tayyip erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, dağdaki pkk'lılarla kucaklaşanların öcalan'la görüşemeyeceğini belirtmiş ve hassasiyetlere darbe vuranların da yeni süreçte aracı olamayacağını söylemişti.

erdoğan'ın açıklaması sonrası; ahmet türk ve dtk'nın diğer eşbaşkanı aysel tuğluk ile bdp eşbaşkanları, imralı'ya gidecek ikinci heyette yer almamıştı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;