Mısır'da darbe dönemi

Kardavi’den referandum karşıtı fetva

Müslüman Kardeşler’e yakın din adamı Mısır’da bir hafta sonra yapılması planlanan anayasa referandumuna katılmayı günah ilan etti.

Konular: Ortadoğu, Mısır
Karadavi’nin açıklamaları, İhvan'a karşı duran ve darbe rejimini destekleyen bazı Körfez ülkelerinin Doha’ya tepki göstermesine neden oluyor. [Al Jazeera]

katar'da yaşayan mısırlı din adamı yusuf el kardavi salı gecesi yayınladığı fetvada gelecek hafta yapılacak referanduma katılmanın günah kabul edileceğini açıkladı. kardavi fetvasında "anayasa referandumuna katılmak ve bu darbe yönetimine herhangi bir şekilde destek vermek, ona meşruiyet kazandırmak, varlığını sürdürmesini sağlamak ve güçlendirmek, bir günaha iştirak etmektir ve dinen yasaklanmıştır.” ifadesini kullandı.

mursi’ye destek fetvası

katar’daki al jazeera kanalına sık sık konuk olan yusuf el kardavi etkili bir din adamı. 1960'lı yıllarda mısır vatandaşlığından çıkarılan kardavi katar’da sürgün hayatı yaşıyor. 

dünya müslüman âlimler birliği başkanı kardavi temmuz ayında mursi’yi destekleyen bir fetva yayınlamıştı.

kardavi bu fetvada ordunun siyaset sahnesinden çekilmesi gerektiğini, mursi'yi deviren askeri müdahalenin demokrasiye ve anayasaya aykırı olduğunu savunmuştu.

gıyabında yargılanmak isteniyor

kardavi, hüsnü mübarek’in devrilmesinden sonra  şubat 2011’de mısır’a geri dönmüş ve başkent kahire’deki tahrir meydanı’nda vaaz vermişti.

kendisi de mısır’ın geçiş hükümeti tarafından gıyabında yargılanmak istenen kardavi’nin referandum ile ilgili fetvası, muhammed mursi’nin hakim karşısına çıktığı çarşamba gününden hemen önce yayınlandı.

irak'taki işgal güçlerine saldırıları ve filistin'deki intihar eylemlerini savunan kardavi, 'arap baharı'na en çok destek veren din adamı’ olarak biliniyor.

yurt dışında oy kullanma başladı

temmuz’daki askeri darbe ile devrilen cumhurbaşkanı muhammed mursi’nin destekçileri de 14-15 ocak’ta yapılacak referandumla ilgili boykot çağrısı yapıyor.

anayasa referandumu için ülke dışındaki mısırlıların oy verme işlemleri başladı.

mısır dışişleri bakanlığı sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre yurt dışında kayıtlı yaklaşık 680 bin seçmen pazar gününe kadar oy kullanabilecek. sözcü seçmenlerin yüzde 80’inin suudi arabistan, kuveyt, birleşik arap emirlikleri, katar ve amerika’da yaşadığını belirtti.

 

kaynak: ajanslar

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;