Ortadoğu

Katar Emiri tahtı oğluna devretti

Şeyh Hamad, Arap dünyasında bir ilki gerçekleştirerek, 18 yıldır oturduğu koltuğu kendi isteğiyle 33 yaşındaki oğlu Şeyh Temim'e bıraktığını duyurdu.

33 yaşındaki Şeyh Tamim iç ve dış politikada çeşitli görevler aldı. [Reuters]

katar emiri şeyh hamad bin halife al tani, yetkilerini 33 yaşındaki oğlu şeyh temim bin hamad al tani’ye aktardığını salı günü katar devlet televizyonu'ndan halka ilan etti.

18 yıldır ülkeyi yöneten 61 yaşındaki emir, konuşmasında 2003 yılından beri tahtın resmi varisi olan oğlunun bu sorumluluğu alabilecek yetkinlik ve güvenilirlikte olduğunu söyledi. 

arap dünyasında ilk kez bir emir iktidarı kendi isteğiyle bırakmış oldu.

emir’in ikinci eşi şeyha moza’nın ikinci oğlu olan şeyh temim, öğrenimini 1998'de ingiltere'de sandhurst kraliyet askeri akademisi'nde tamamladı.

al jazeera diplomasi muhabiri james bays, şeyh tamim’in son yıllarda katar politikalarını yakından takip ettiğini kaydetti. bays, yeni katar liderinin  iç ve dış politikalardan haberdar olduğunu ve şu ana dek birçok görev üstlendiğini aktardı. 

bays’e göre gelecek 48 saat yeni katar lideri için hayati önem taşıyor. zira bin temim, salı ve çarşamba günleri katar toplumumun önde gelen isimleriyle bir araya gelecek. toplumun öncü şeyhleriyle görüşecek bin temim, bu kişilerle ülkenin geleceğini tartışacak. 

enerji alt yapısını genişletti

2010 verilerine göre katar'da üretilen mal ve hizmetlerin toplamından, kişi başına düşen gelir yaklaşık 103 bin dolar. katar, bu alanda dünyada ilk sırada. sadece 2 milyon nüfusu olan katar'ın gelişimi ekonomiyle sınırlı kalmadı. dünyanın ilk arapça uluslararası uydu kanalı al jazeera ile prestijini artırdı. şeyh hamad, iktidarı 1995 yılında kansız bir darbeyle iktidarı devralmıştı.

Şeyh Tamim Al Tani kimdir?

33 yaşındaki şeyh tamim al tani, ingiltere'de eğitim gördü. babası gibi sandhurst kraliyet askeri akademisi’nden mezun oldu. genelkurmay başkan yardımcısıydı. 2022 fifa dünya kupası komitesi’nin ve katar olimpiyat komitesi’nin de başkanlıklarını yapıyordu. 

o tarihten bu yana katar ekonomisi önemli gelişme kaydetti. bu büyüme büyük ölçüde doğlgazdan kaynaklandı. katar şu anda 25 trilyon metreküp doğalgaz rezerviyle dünyada dördünücü sırada. doğalgaz ihracatında ise dünya üçüncüsü. katar 1995 öncesinde neredeyse hiç doğalgaz üretemiyordu.

katar’ın dış politikada da rolü artıyor. şeyh hamad bin el tani, sudan barışı için arabuluculuk yaptı. israil'in lübnan'ı vurduğu 2008'de yine devredeydi. ekim 2012'de hamas'ın denetimindeki gazze'ye giden şeyh hamad bölgeye yatırım başlattı. katar emiri, afganistan barış görüşmelerinde de ön planda yer aldı.

katar, arap baharı’nda da öncü rol oynadı. mısır ve libya'da muhaliflere destek verdi. suriye'de de beşar esad rejimine karşı aktif bir politika izliyor. katar'ın yeni lideri şeyh tamim al tani’nin de babasının politikalarını sürdürmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;