Kıbrıs müzakereleri

Kıbrıs müzakereleri yeniden başladı

Kıbrıs sorununa çözüm aranan müzakereler Türk ve Rum tarafları arasında başladı. KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis ara bölgede bir araya geldi. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, taraflardan bu fırsatı somut bir çözüm bulunması için değerlendirmelerini istiyor.

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ile Rum lider Anastasiadis, BM Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi. [Fotoğraf: AA]

kıbrıs müzakereleri, kktc cumhurbaşkanı mustafa akıncı ile rum lider nikos anastasiadis'in ara bölgede bir araya gelmesiyle yeniden başladı. akıncı ile anastasiadis, bm genel sekreteri'nin kıbrıs özel danışmanı espen barth eide'nin ev sahipliğinde, ara bölgede bulunan bm iyi niyet misyonu ofisi’nde bir araya geldi.

görüşmede, bm genel sekreteri’nin kıbrıs özel temsilcisi lisa buttenheim'in yanı sıra kıbrıs türk tarafının müzakerecisi özdil nami ve kıbrıslı rum müzakereci andreas mavroyiannis de hazır bulundu.

tarafların toplantısında, müzakerelerde bundan sonraki süreçte nasıl bir yöntem belirleneceği ve görüşmelerin ne sıklıkla gerçekleştirileceğinin belirlenmesi bekleniyor.

bm genel sekreteri somut uzlaşı istiyor

bm genel sekreteri ban ki-moon, kıbrıs'ta özel danışmanı espen barth eide'nin öncülüğünde türk ve rum tarafları arasında müzakerelerin yeniden başlamasından memnuniyet duyduğunu söyledi.

bm genel sekreterliği'nden yapılan açıklamaya göre, kıbrıs'ta iki tarafın liderlerinin sorunun bir an önce çözülmesi için 11 mayıs'taki yemekte ifade ettikleri kararlılığa vurgu yaptı. ban, iki liderden de yakalanan fırsatı, kapsamlı ve somut bir uzlaşıya dönüştürmek için kullanmalarını istedi. sorunun çözümünün açıkça iki tarafın da yararına olduğunu belirtti.

ban, bm güvenlik konseyi kararları doğrultusunda kıbrıs'ta karşılıklı rızaya dayalı kapsamlı bir anlaşma için taraflara desteğini sürdüreceğini ifade etti.

kıbrıs rum yönetimi ada'da tek taraflı ilân ettiği münhasır ekonomik bölge'ye türkiye'nin savaş gemileri sokmasını gerekçe göstererek, 8 ekim 2014'te müzakerelerden çekilmişti. türk bandıralı sismolojik araştırma gemisi barbaros hayrettin paşa, 20 ekim sabahı kktc ile türkiye’nin yaptığı anlaşma çerçevesinde münhasır ekonomik bölge’ye girerek doğalgaz arama çalışmalarına başlamıştı.

bm genel sekreteri'nin kıbrıs özel danışmanı eide'nin temasları ve barbaros hayrettin paşa gemisinin arama faaliyetlerini durdurmasının ardından görüşmelere tekrar başlanacağı açıklanmıştı.

ada'nın garantör devletlerinden türkiye, kıbrıs sorununun alt başlığı haline gelen doğalgaz konusunda kıbrıs rum yönetiminin tek taraflı adım atmasına karşı çıkıyor, doğu akdeniz’deki doğalgaz kaynaklarından ada'nın tamamının yararlanmasını istiyor ve gelirlerin paylaşımı konusunda ortak noktaya varmaya çalışıyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;