Kafkasya

Kırgızistan'da koalisyon arayışı

Rusya ve ABD için stratejik öneme sahip ülkede Cumhurbaşkanı Atambayev, yeni bir hükümet kurulması için görüşmeler yapıyor.

Konular: Rusya

Haberin Öne Çıkanları

SDP çekilmişti

3-4 partilik koalisyon beklentisi

Almazbek Atambayev, 30 Ekim tarihinde düzenlenen seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.
Almazbek Atambayev, 30 Ekim tarihinde düzenlenen seçimleri kazanarak cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu. [Reuters]

ABD ve Rusya’nın rekabet alanı

rusya ve amerika birleşik devletleri (abd) açısından jeopolitik öneme sahip olan kırgızistan, iki ülkenin de askeri üssünü barındıran tek ülke konumunda bulunuyor. ülkenin batısında yer alan abd üssü, afganistan savaşı çerçevesinde düzenlenen operasyonlar ve bu ülkeye gerekli malzemenin ikmali için kritik önemde bulunuyor.

kırgızistan’da hükümetin geçtiğimiz hafta çökmesi sorasında, cumhurbaşkanı almazbek atambayev, parlamentodaki partilerin liderleriyle yeni koalisyon hükümetinin kurulması için görüşmelere başladı.

orta asya ülkesinde, atambayev'in 30 ekim tarihinde düzenlenen seçimlerde cumhurbaşkanlığına seçilmesinden bir gün sonra üç partili koalisyon hükümeti düşmüştü.

mevcut kabine ise görevini yeni hükümet kuruluncaya kadar sürdürmekte. başbakanlık görevini de geçici olarak başbakan birinci yardımcısı ömürbek babanov yürütüyor.

cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan atambayev'in başbakanı olduğu eski hükümet bünyesinde bulunan sosyal demokrat parti (sdp), liberal cumhuriyet partisi ve ata curt milliyetçi partisi ülkeyi yaklaşık bir yıl yönetmişti. 

sdp liderliğini devralan çınıbay tursunbekov da, yasal, siyasi ve ekonomik reformlar konusunda koalisyon ortaklarıyla anlaşamadıklarını belirterek, partisinin koalisyondan çekildiğini açıklamıştı.

tursunbekov, “yapılacak doğru şey cumhurbaşkanı’nın sosyal demokratlara yeni bir koalisyon kurmaları için yetki vermesidir” demişti.

geçtiğimiz aralıkta kuruldu

siyasi uzmanlar, devrik lider kurmanbek bakiyev yanlısı ata curt milliyetçi partisi’nin koalisyon dışında kalabileceği ve koalisyon hükümetinin üç veya dört partiden oluşabileceğini belirtiyor. 

sdp ile ata curt milliyetçi partisi’ni bir araya getiren koalisyona, geçtiğimiz aralık ayında kurulduğundan beri çökmesi muhtemel gözüyle bakılıyordu.

geniş altın rezervlerine sahip ülke, yoğun olarak yolsuzluğa sahne oluyor. zayıf altyapının da sorun yarattığı kırgızistan, siyasi, yasal ve ekonomik alanlarda hızla yenilenmek istiyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;